Емил Радев с горещи подробности за Закона за личния фалит и слагането на край на "вечните длъжници"

12 ноември 2020 18:40

Емил Радев с горещи подробности за Закона за личния фалит и слагането на край на "вечните длъжници"
© Кадър - БНТ
1914 2

Една от препоръките на ЕС към нас е да се сложи край на "вечните длъжници". България е последната държава, в която тази практика все още съществува. Редица наши съграждани минаха в "сивата" икономика, а други избягаха в чужбина, за да се спасят от това бреме.

Това заяви в предаването "Още от деня" по БНТ евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил РадевЕмил РадевЕмил Йорданов Радев е варненски адвокат и политик. Депутат от ГЕРБ в 41 и 42-то (до юли 2014), който коментира вчерашното решение на правна комисия за въвеждане на 10-годишна давност на задълженията на физическите лица чрез приемането на Закона за личния фалит. 

10-годишна давност на задълженията на физическите лица прие правна комисия

"Направихме много сериозен дебат за този законопроект. Всички опасения, че някой може да злоупотреби бяха премахнати при приемането на законопроекта в правна комисия. Направихме много добър баланс и никой няма да успее да шиканира процеса. Темата за вечния длъжник касае хиляди наши сънародници и мисля, че направихме много прецизен текст, който гарантира правата и на кредиторите, и на длъжниците. За мен с промените категорично се гарантира, че няма да има злоупотреби. Искам да благодаря на всички вносители на законопроекта за личния фалит, както и на всички партии, които вчера единодушно го подкрепиха. Така ще помогнем на стотици български семейства да почнат да градят наново семейната си икономика. Всички знаем, че колекторите преследват примерно длъжници за телефонни сметки от 50 лева от преди 15 години, които сега са станали 500 лева. В тази криза това е недопустимо и с този законопроект ще го прекратим", обяви той.

"В никакъв случай не бягаме от отговорност за дебата за върховенството на закона в България. Напротив, ние сме една от движещите сили за този дебат. България няма проблем с върховенството на закона и това го видяхме в последния мониторингов доклад на ЕК за страната ни. Все още текат дебати как точно ще се обвърже отпускането на евросредства със спазването на върховенството на закона, но България стриктно изпълнява своите задължения и няма за какво да се притеснява", категоричен бе българският евродепутат.

В Северна Македония вече не са толкова обнадеждени, че ще се разберат с България

Той коментира и горещата темата за отношенията ни със Северна Македония. "За съжаление виждаме, че антибългарското говорене от страна на Скопие не спира. Резолюцията на ЕП само наля масло в огъня на този проблем, който ние се опитваме да решим по дипломатичен път. Българското правителство има много постоянна политика по тази тема и трябва да оставим диплоамтите да си свършат работата", завърши Емил РадевЕмил РадевЕмил Йорданов Радев е варненски адвокат и политик. Депутат от ГЕРБ в 41 и 42-то (до юли 2014).

Филип Епитропов
1914 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2020.11.12 | 20:06

2
Тези колектори знаеш какви са нагли, даже има случай на обяваване на изгубен телефон без сами собственк на сим картата да предполага
валери

2020.11.12 | 19:59

1
кой си ти бе!

Добави коментар

Водещи новини