Окончателно: Бюджетният дефицит може да надвишава 3% от БВП при извънредни обстоятелства

  • 12 ноември 2020 13:37

  • 465
  • 1
Окончателно: Бюджетният дефицит може да надвишава 3% от БВП при извънредни обстоятелства
© Булфото (архив)

Дефицитът на сектор "Държавно управление" на годишна основа се допуска да надвишава 3 на сто от брутния вътрешен продукт /БВП/ при извънредни обстоятелства, реши парламентът с приемането на второ четене на промени в Закона за публичните финанси.

Съгласно закона, извънредно обстоятелство е необичайно събитие извън контрола на Министерския съвет, което има сериозно въздействие върху финансовата позиция на сектор "Държавно управление".

Парламентът даде възможност на Министерския съвет да одобрява допълнителни разходи и трансфери за бюджетите на първостепенните разпоредители, в т.ч. по бюджета на Националната здравноосигурителна каса за сметка на икономии на разходи и/или трансфери по бюджетите на други първостепенни разпоредители по държавния бюджет за финансиране на дейности, свързани с превенция на разпространението на COVID-19, лечението на заразените или ограничаване на последствията от пандемията.

Отхвърлени бяха предложенията на "БСП за България" в Закона за публичните финанси. От левицата искаха да отпадне възможността МС да разпределя с постановление средства към българските общини, тъй като единственият критерий досега бил "наши и ваши общини", както и да се запише, че първо се гласуват бюджетите на отделните министерства, а след това - рамката на държавния бюджет.

НС ще гласува окончателно промените за вдигане на тавана на бюджетния дефицит

Димитър Данчев /"БСП за България"/ посочи, че от юни до септември с постановления на МС под формата на извънредни разходи държавата е изхарчила над 2 млрд. лева предимно по схемата "от прозореца на джипа на премиера". По думите му, близо 900 млн. лева от тях са били дадени за ремонт и строителство на пътища. Какво извънредно има в тази ситуация, попита Данчев и призова да се върнем към онзи ред в парламентарната република, в който решенията се взимат от Народното събрание.

По повод на вашите притеснения, че се раздават средства на общини по субективни усмотрения, през 2018 г. Народното събрание възложи одит за съответствие на разходите, раздадени с допълнителни трансфери с постановления на МС, и този одит не установи закононарушения, отговори Мария Илиева от ГЕРБ. Нещо повече, посочи тя, в одита е казано, че има ред, по който се определя допълнителното преразпределение на средства, и 40 общини не са получили пари, не защото са наши или ваши, а защото не отговарят на критериите.

Novini.bg
465 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2020.11.13 | 10:10

1
Още ли няма някой "специалист" по бюджети да даде мнение?

Добави коментар

Водещи новини