Юлиан Ангелов: Македония не може да влезе в ЕС като държава, сипеща омраза и обиди към България

  • 11 ноември 2020 10:03

  • 2023
  • 4
Юлиан Ангелов: Македония не може да влезе в ЕС като държава, сипеща омраза и обиди към България
© БНТ

България блокира старта на преговорите за еврочленство на Република Северна Македония. София настоява Скопие да изпълнява Договора за добросъседство и да се решат спорните въпроси между двете страни.

Антибългарските настроения в Република Северна Македония датират след 1944 г., когато страната става част от Югославия, но тогава това е държавна политика, а през последните три десетилетия редовно тази стара политика на Югославия се претопля, с оглед най-вече на вътрешнополитически проблем - когато има определена криза в държавата, по този начин политическите функционери там явно считат, че така е най-правилно да трупат политически дивиденти, което за нас като държава е недопустимо. Това заяви в сутрешния блок на БНТ Юлиан Ангелов, депутат от Обединени патриоти - ВМРО.

"Македония не може да влезе в ЕС като държава, която сипе омраза и обиди към България и българския народ, при все че населението на днешната Република Северна Македония са хора, които са потомци на българи", подчерта Юлиан Ангелов.

Екатерина Захариева за Северна Македония: Пропагандирането на омраза към България няма как да се толерира

"Позицията на БСП е ясна: не са налице достатъчно условия да позволим на Република Северна Македония да започнат преговори", посочи Петър Витанов, евродепутат от БСП.

Посочи, че има редица двустранни въпроси, един от най-съществените е коментираният език на омраза, които са още неразрешени. Винаги сме подкрепяли европейската интеграция на Република Северна Македония, защото това е стъпка към гарантиране на мира, на стабилността, на икономическия просперитет, но тя не може да става за сметка на националното единство на България и за сметка на историческата памет и на нашите деди.

"Но защо се стигна до тук? Ние подписахме един договор за добросъседство и приятелство, който създаваше необходимия инструментариум да поставим на нова основа нашите отношения с Република Северна Македония. За съжаление българското правителство не успя пълноценно да се възползва от него. В този договор за пръв път беше формулирано понятието "обща история", предвиди се създаването на мултидисциплинарната комисия, която да реши историческия въпрос. Този договор беше основанието, което можеше да влезе в преговорната рамка с Република Северна Македония - изпълнение на двустранни договори за добросъседство", подчерта Петър Витанов.

И попита Юлиан Ангелов, като представител на управляващите, защо няма това условие за изпълнение на двустранните договори. По думите на евродепутата правителството е проявило безсилие и невъзможност да се справи с тези проблеми.

През март българското правителство даде зелена светлина за начало на преговорите с Република Северна Македония и заблуждаваше обществото, че няма проблем с изпълнението на договора и затова западните ни партньори бяха изумени, и това постави и Борисов в международна изолация, заяви Петър Витанов.

Проф. Топалов за Северна Македония: Антибългарската злост е единственото, което ги обединява

"Този договор беше изработен от това правителство, работено е по него много години, но последният му вариант с всички поправки, с всички неща, които защитават националните интереси на България, беше направен от това правителство", подчерта Юлиан Ангелов.

Припомни, че БСП е подкрепило и договора, и рамковата позиция на правителството, и декларацията на Народното събрание.

"Но вие отново гледате да черпите дивидент от проблемите, които българското правителство и мнозинството се опитва да реши с нашата западна съседка", посочи депутатът от ВМРО.

Последвайте канала на

Novini.bg
2023 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
СТОЯН

2020.11.11 | 13:04

4
Тези коминтерновски ,титовски б.клуци си играят тяхната лъжлива игра и не искат да влизат в ЕС. Просто , ако мине номера !
Здрасти

2020.11.11 | 12:09

2
Какъв ЕС за тия антибългари какви 5 лева ! У лево при Путина !

2020.11.11 | 12:16

3

Путина ти майчина!

2020.11.11 | 11:20

1
moje moje smeshniko shte razporedi hermafrodita merkel na balgarskite si slugi i te shte priemat i ne samo makedonia no I mozambik ako triabva.

Добави коментар

Водещи новини