Деница Сачева: Беше важно да се уреди фазата на изплащане на втората пенсия

  • 10 ноември 2020 10:52

  • 2744
  • 2
Деница Сачева: Беше важно да се уреди фазата на изплащане на втората пенсия
© Булфото, архив

Беше важно да се уреди фазата на изплащане на втората пенсия от универсалния пенсионен фонд. Хората ще получат парите, които са внесли. Всяка партида е индивидуална и не би трябвало да се генерализира. 45 лева е възможно най-малкият размер, който може да бъде получен и то при минимална пенсия. Това заяви пред БНР министърът на труда и социалната политика Деница СачеваДеница СачеваДеница Сачева е родена на 2 ноември 1973 г. в гр. София. От 2017 г. до декември 2019 г. е

Тя поясни, че около 50 000 души ще бъдат обхванати от подпомагането на работниците от секторите, които прекратиха работа със заповед на здравния министър или със заповеди на кметовете и областните управители. 

„Физическото получаване на средства ще бъде в края на този месец или в началото на следващия. Стремим се кандидатстването за тази подкрепа да може да се реализира в рамките на следващите 10 дни. Периодът на подпомагане ще обхваща още от първата заповед, от октомври и те няма да изгубят нищо. Приблизително около 40 млн. лева ще са нужни за тази мярка и ще ги вземем при преструктуриране на еврофондове“, коментира Сачева.

Петя Аврамова: Мерките са достатъчни, но хората да се спрат и да ограничат контактите си

"Част от личните асистенти отново ще бъдат близки и роднини на хората с увреждания, ще продължават да работят по трудов договор. Заложили сме за следващата година в бюджета 214 млн. лева по Закона за личната помощ, а по Закона за социалните услуги още 85 млн. лева, за да може от асистентска подкрепа да се възползват и хора, които не са с увреждания. За първи път залагаме и 3% заплащане на административния труд на общинските служители", докладва още Сачева

Според социалният министър обществото е разделено наполовина за и против пълен локдаун заради коронакризата. Тя изрази мнение, че е трудно да се вземе решение, балансирано между икономическите и здравните последствия.

Последвайте канала на

Novini.bg
2744 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Васо Сръбския

2020.11.10 | 12:42

2
Прасе мразим те, махай се

2020.11.10 | 12:04

1
ЩЕ ТЕ УРЕДИМЕ ДА ЛАПКАШ ЛАНГИ В ЦИГАНСКИЯ КВАРТАЛ

Добави коментар

Водещи новини