Републиканци за България: Налагането на вето срещу Северна Македония ще е стратегически неправилно

  • 10 ноември 2020 09:23

  • 3998
  • 21
Републиканци за България: Налагането на вето срещу Северна Македония ще е стратегически неправилно
© Републиканци за България

В последните месеци сме свидетели на задълбочаващи се проблеми между България и нашия съсед и партньор в НАТО - Република Северна Македония (РСМ), свързани с подписаният през 2017 г. Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество. Официални представители на правителството у нас – вицепремиерът Каракачанов и външният министър и вицепремиер Захариева публично заявиха, че България няма да одобри преговорната рамка между РСМ и Европейския съюз, както и първата междуправителствена конференция.

"Ние от ПП "Републиканци за България" смятаме, че налагането на вето за стартирането на преговорите на предстоящия Европейски съвет ще бъде стратегически неправилно, със сериозни и дългосрочни последици", се казва в позиция на политическата сила относно старта на преговорите на Република Северна Македония с Европейския съюз.

От "Републиканци за България" посочват какви ще са последиците според тях:

• Блокирането на Република Северна Македония застрашава да разруши взаимоотношенията между двете приятелски страни и народи;

• Темата Западни Балкани и Разширяване бе един от успехите на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 и сега на практика България от „адвокат“ и основен партньор на Република Северна Македония и Албания става противник и застава в лагера на страните противници на разширяването. Историческият пробив, на нашата страна, с връщането на темата за разширяването на ЕС към Западните Балкани ще бъде загубен и България ще изгуби основната си силна тема в дебатите на ЕС. Подобна крайна мярка като ветото е необичайна за взаимоотношенията и рискува да постави България в изолация сред мнозинството страни-членки на ЕС;

• Сегашният консенсус в ЕС, по време на Председателството на Германия на Съвета на ЕС, по отношение на разширяването е исторически и ако бъде загубен този момент, предвид настоящите кризи с коронавируса и очакваната последваща икономическа криза, процесът може да бъде отложен за неизвестен и дълъг период, което ще донесе нестабилност за целия регион и последващи го политически сътресения;

• Вето срещу Република Северна Македония в случая автоматично означава и незапочване на преговори с Република Албания, което ще повлияе негативно на традиционно добрите отношения с Албания. Само преди три години парламентът на Албания гласува Закона за защита на малцинствата, в който за първи път се признава съществуването на българско малцинство там.

Екатерина Захариева за Северна Македония: Пропагандирането на омраза към България няма как да се толерира

"В тази връзка и с цел позитивно решаване на сегашната ситуация предлагаме създаване на Механизъм за наблюдение (Пътна карта) за напредъка по договора със заложени срокове и ясни критерии. Такъв механизъм би спомогнал за по-доброто и практическо прилагане на договора за приятелство и добросъседство, а също така е подкрепен и от БККС – организацията на македонските българи в РСМ. Смятаме, че сегашният акт на вето по същество оспорва предложения от българската страна Договор от 2017 г.  и прехвърля върху РСМ отговорността за липсата на ясно разписани в договора срокове и процедури. Този факт е неразбираем за политиците и обществото в РСМ и създава негативен образ на България там. Вето за започване на преговори би довело до политическа криза и евентуално до падане на реформисткото правителство на премиера Заев, което подписа Договора за приятелство и добросъседство и демонстрира положителна нагласа за решаване на натрупаните над 70 години проблеми", посочват от партията.

ПП "Републиканци за България" изразява своите притеснения от непълното прилагане и забавяния по т.н. "Илинденски" Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Северна Македония. "Призоваваме правителството на Република Северна Македония за по-активни и видими действия и резултати, в работата на Съвместната мултидисциплинарна комисия и активно изграждане на свързваща инфраструктура. Смятаме, че историческата тема и дебатът трябва да бъдат пренесени вътре в самата Република Северна Македония – това не е междудържавен спор, а несъстоял се до сега дебат в македонското общество. Тук е мястото да отбележим, че Република България все още няма цялостна и дългосрочна стратегия и визия по отношение на РСМ и Западните Балкани и заявяваме своето желание за включване с експерти в подобен национален дебат", заявяват от политическата сила.

"В заключение бихме искали да подчертаем, че преговорният процес с Република Северна Македония ще бъде дълъг и именнно това е времето, в което България може да постигне истински и траен успех в добросъседството и приятелството с нашите съседи и съюзници. Проблемите между двете страни са решими с интелигентен и балансиран подход и търсене на трайни решения по спорните въпроси. Призоваваме за активни действия и държавнически, и европейски подход от страна на двамата премиери – Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г и Зоран Заев, защото изцяло в техните правомощия е разрешаването на настъпилата криза", се казва още в позицията на "Републиканци за България".

Последвайте канала на

Novini.bg
3998 21

Свързани новини

Коментари 21

Добави коментар
леле мале

2020.11.10 | 10:50

7
Спрете да ни набутвате тия нещастници. Всеки ден влизам и чета новини за тях. Явно си плащат за да си повишат малко електората, който в момента клони към 0. Позицията им е антибългарска. Самият факт, че заявяват, че народите ни са приятелски, а не че сме един народ е достатъчен за обвинение в национално предателство!
до Грейт

2020.11.10 | 15:13

21
Яж лайна бе боклук!
Грейт

2020.11.10 | 12:29

16
"Леле Мале" си действително Леле Мале.

2020.11.10 | 12:26

15
Забавник

2020.11.10 | 11:57

14
Правилно

2020.11.10 | 11:07

8
правилно
Шико

2020.11.10 | 12:58

20
Безпринципния Цв.Цв. с поредната "принципна" позиция. Омръзна ни от типажи като ТЕБ. За пореден път доказвате, че България е понятие без съдържание, за вас.

2020.11.10 | 10:31

4
Цв.цв. това , което правиш е против интересите на БГ. Тове е лобизъм в полза на македонозма. С това ли старираш проекта си . Жалко и гнусно е.
Грейт

2020.11.10 | 12:34

19
По-добре в процъфтяваща Македония, отколкото в скапана България.

2020.11.10 | 12:34

18
Цвъки и партията му са от измамниците на Байдън. Няма кой в БГ да гласува за тези.
Цвъки пак се изсра

2020.11.10 | 11:33

13
Предателят и хамерикански шпионин Цвъки пак е получил кинти за друг асансьор!
Грейт

2020.11.10 | 12:30

17
А ти руски шпионин ли си?
Перо

2020.11.10 | 11:27

12
Мрете предатели!

2020.11.10 | 11:14

11
Както винаги безгръбначният глупак е по-лош от съзнателниет предател и враг! Примерът е пред вас. Тъпанарите правят опит да се месят в дела, за които им липсва мозъчен потенциал и по два вагона прочетени книги.Жалки интелектуални плужъци.
ahahah

2020.11.10 | 11:08

10
teq shto ne si vurnat turskite imena purvo i togava da pravqt parti i da uchastvat na izbori?

2020.11.10 | 10:45

5
Работим за апартаменти в Скопие

2020.11.10 | 11:08

9
WC

2020.11.10 | 10:48

6
е, насрахте се............рИпУБЛИКАНЦИИИИИИ

Добави коментар

Водещи новини