Парламентът даде възможност на отделните съдилища да решават как да работят при усложнена епидемична обстановка

  • 06 ноември 2020 13:57

  • 391
  • 0
Парламентът даде възможност на отделните съдилища да решават как да работят при усложнена епидемична обстановка
© Булфото (архив)

Парламентът даде възможност на отделните съдилища да решават как да работят при усложнена епидемична обстановка. Депутатите приеха на второ четене промените в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение.

При усложняване на епидемичната обстановка административните ръководители на органите на съдебната власт може да създадат организация за отсрочване на насрочените производства и дела за нови дати. Административните ръководители на органите на съдебната власт може еднократно за определен период от време, но не по-дълъг от 14 дни, да разпоредят да не се провеждат открити съдебни заседания и насрочените за този период съдебни заседания да бъдат отсрочени, записаха депутатите.

По време на извънредната епидемична обстановка съдът може да отложи делото, ако поради болнично лечение, поставяне под задължителна карантина, изолация или прилагане на принудителни административни мерки по Закона за здравето във връзка със заболяването COVID-19, страната или нейният представител не може да се яви в съдебно заседание, като в срок до 7 дни от отпадане на причината страната или нейният представител представи съответни доказателства.

Работник или служител, който е близък контактен на потвърден случай на COVID-19, преминава към работа от разстояние или надомна работа, ако работата позволява това, за определения срок в предписанието за задължителна карантина, като писмено декларира пред работодателя, съответно органа по назначаване настъпилото обстоятелство. Условията и редът за преминаване, изпълнение и контрол се определят със заповед на работодателя или органа по назначаване, записаха още депутатите.

Приеха нови промени в Закона за извънредното положение

До края на годината се удължава срокът, в който няма да се прилагат законовите изисквания за получаване на месечни социални помощи и на месечни семейни помощи при полагане на общественополезен труд, повишаване на квалификацията, редовно посещаване на детска градина и училище.

Сроковете за провеждане на редовните общи събрания през 2021 г. по Закона за нотариусите и нотариалната дейност и Закона за частните съдебни изпълнители се удължават с три месеца. От текста отпадна Закона за адвокатурата, заради липсата на официално становище от Висшия адвокатски съвет.

Отхвърлено беше предложението на ДПС при извънредната епидемична обстановка да спират да текат сроковете по Закона за политическите партии, които, ако не бъдат спазени, съдът може да постанови разпускане на партия. От ДПС изтъкнаха като аргумент, че забраната за събиране на повече от 30 човека в закрити помещения пречи на партиите да проведат в срок своите конгреси.
 

Последвайте канала на

Novini.bg
391 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини