Кирил Ананиев: Несериозно е да се говори, че предизборно раздаваме пари на калпак

  • 03 ноември 2020 08:37

  • 822
  • 5
Кирил Ананиев: Несериозно е да се говори, че предизборно раздаваме пари на калпак
© Нова телевизия

Този бюджет е много по-различен от всички останали досега. Той се направи в безпрецедентна ситуация, в която всички държави акумулираха всичките си средства за борба с пандемията. Това каза в сутрешния блок на Нова телевизия министърът на финансите Кирил АнаниевКирил АнаниевКирил Ананиев е министър на здравеопазването в третия кабинет на Бойко Борисов. Роден е през.

В такъв период в който приходите намаляват, а трябва да се направят допълнителни разходи, е нормално да бъде направено разхлабване на фискалната политика. В проектобюджета за 2021 г. преследвахме три неща. Първото е да осигурим средства за борба с пандемията – над 3 млрд. лева. На второ място, ако бюджетът е предизборен, нямаше да продължим политиките, заложени в управленската програма. На трето място – така правим балансите, че след отпадане на пандемията да се върнем на онези целеви нива във фискалния бюджет. Несериозно да се говори, че бюджетът е предизборен и че се раздават пари "на калпак", заяви Ананиев.

Бюджетът е направен така, че ако ГЕРБ продължи да управлява, независимо в каква конфигурация, ще бъдат изпълнени всички заложени в бюджета мерки. Ако дойде друго правителство, също няма да има проблем да изпълни бюджета. Затова премиерът каза, че бюджетът е следизборен, а не предизборен, посочи финансовият министър.

Той уточни, че не е бил съгласен да се отпускат надбавки за всяко дете, без значение от доходите на родителите. Тези 390 млн. лева могат да отидат при други цели, но такова беше решението на правителството, поясни Ананиев.

Румен Радев: Правителството предлага разоряващ бюджет

За първи път за здравеопазването ще има около 6,5 млрд. лева. Това е увеличение с около 780 млн. лева, близо 12%, каза Кирил АнаниевКирил АнаниевКирил Ананиев е министър на здравеопазването в третия кабинет на Бойко Борисов. Роден е през.

Относно недостига на кадри у нас в сферата на здравеопазването, той заяви, че още в началото на мандата си като здравен министър е разговарял с министъра на образованието за това да се увеличи приемат на студенти по медицина с 1000 души годишно, като според него тази мярка ще даде отражение през следващите години. По думите му министерството е провело разговори с Български лекарски съюз, като са фиксирали заплатите на 900-950 лв. за медицински сестри и 1150 за лекари.

Заплатите са сравнителни ниски в България, и много по-ниски  в сравнение със Западна Европа. Такава е политиката при нас, че  механизма на финансиране не позволява това да стане с централно решение на правителството, това може да стане само с решение на болниците, заяви Ананиев.

В отговор на въпрос за проблемите с приема на пациенти с коронавирус в лечебните заведения, Ананиев, който при обявяване на извънредното положение през март беше министър на здравеопазването, отбеляза, че още тогава е издал заповед, с която е определил 180 болници, които да лекуват пациенти с коронавирус. Тези болници не могат да изчезнат, въпросът е на организация. През май имаше по-малко заразени и леглата не бяха заети. След това издадох втора заповед, с която задължих директорите на регионалните здравни инспекции да създадат необходимата организация на базата на регионалните потребности, така че да не остане български пациент да не бъде обслужен ефективно, заяви Кирил АнаниевКирил АнаниевКирил Ананиев е министър на здравеопазването в третия кабинет на Бойко Борисов. Роден е през.

Всеки един директор на лечебно заведение носи отговорност за политиката в болницата. Всяка негова стъпка, която не отговаря на ситуацията трябва да бъде осъдителна, добави той.

Novini.bg
822 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Драган

2020.11.03 | 09:09

1
Естествено е да се говори, не естествено е да го правите.

2020.11.03 | 19:26

5
Голям тъпанар тоз Драган бе

2020.11.03 | 10:29

3
da taka e grobarska bokluk vie ne razdavate pari na kalpak zashtoto kalpak nosiat balgarite no razdavate pari na calma na ciganite te sa vashite izbirateli.

2020.11.03 | 19:25

4
Млъкни бе лайно.

2020.11.03 | 09:28

2
А не бе , то е очевадно ! Изтрещел дърточ !

Добави коментар

Водещи новини