ОП предлагат удължаване на възможността за преотреждане на земеделски земи в общините без влязъл в сила общ устройствен план

  • 02 ноември 2020 12:37

  • 355
  • 0
ОП предлагат удължаване на възможността за преотреждане на земеделски земи в общините без влязъл в сила общ устройствен план
©

Народните представители от "Обединени патриоти" внасят предложения в Закона за устройство на територията, с които удължават за още две години възможността да се преотреждат земеделски земи в общините, в които няма влязъл в сила общ устройствен план /ОУП/, съобщиха от пресцентъра на НФСБ.

Над 130 малки и големи общини у нас все още нямат влязъл в сила общ устройствен план. Това спъва развитието на инфраструктурата, на бизнеса, на строителството, на предприемачеството и не позволява развитието на икономическите процеси в тях, подчертават в мотивите си Валери СимеоновВалери СимеоновВалери Симеонов е заместник министър-председател по икономическата и демографската политика до 16, Борис Ячев, Христиан Митев от НФСБ, които са сред вносителите на промените.

Според тях с удължаването на срока с две години се дава възможност, не само за преотреждане на земеделски земи, но и за приемане от общините на ОУП, което понастоящем е затруднено поради обжалване на процедурите за избор на изпълнител на ОУП, затруднено набавяне на необходимите изходни данни и информация, както и продължителни процедури за обществено обсъждане и за съгласуване със заинтересованите институции и органи.

Месец отсрочка за наем на земеделските земи предлага кметът на Тервел

Според сега действащото законодателство от 1 януари 2021 г. няма да може да се преотреждат земеделски земи за стопански и икономически цели, за изграждането на инфраструктурни проекти - пътища, водопроводи и др., което е сериозна пречка пред тези общини. Затова с внесените промени преди второто четене на Закона за изменение и допълнение на Закона за устройство на територията се предвижда срокът за приемане на ОУП да бъде удължен до 01.01.2023 г., вместо до 01.01.2021 г., както е към момента, посочват от НФСБ.

Последвайте канала на

Novini.bg
355 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини