Зам.-министър на финансите: Бюджет 2021 е различен, а не на супер харченето

Проектобюджетът за догодина не е бюджет на голямото или супер харчене, а различен бюджет. Спрямо последните 20 години този бюджет е различен, както са различни и времената в момента. Не можем да живеем в тази ситуация със старите методи, затова се нуждаем от промяна. Това заяви в предаването "Панорама" в ефира на БНТ заместник-министърът на финансите Маринела Петрова по повод проектобюджета за догодина, който предстои да влезе за обсъждане в Народното събрание.

,,Изпразваме хазна, която е била трупана в продължение на доста години, така че мога да кажа, че е спазена поговорката "да пестим в добри дни, за да харчим в лоши". Но също така в никакъв случай не изпразваме всички резерви, оставяме един буфер от минимално изискуем резерв'', обясни Петрова.

Ако погледнем справка в Евростат за това какви дефицити генерират държавите от ЕС, можем да сложим България на едно от най-добрите места, около 5-6-о място. Бяхме най-големите скъперници допреди няколко седмици, но сега с промените в Закона за бюджета влизаме в една по-естествена среда, в която са и другите страни. Само за пример ще дам Хърватия, която е със 7% дефицит за тази година, допълни още тя.

МФ очаква дефицит в размер на над 250 млн. лева за октомври

,,Пенсионерите са категория, която е уязвима. Пенсионерите са предмет на специална грижа и закрила от държавата и тези 50 лева са една минимална стъпка към свиване и преодоляване на проблема'', разясни зам.-финансовият министър идеята всички пенсионери да получават по 50 лева към пенсиите си.

Хасан Адемов: Бюджет 2021 поставя началото на края на финансовата стабилност

Има пари за здравеопазването. За 2021 г. парите нарастват с близо 600 млн. лева, като това не е единственото финансиране, което ще се предостави при тях. Има ресурс по линия на европейските фондове и новия инструмент по Фонда за възстановяване и устойчивост, посочи Петрова.

По отношение на помощта за бизнеса заместник-министърът на финансите уточни, че всеки работодател ще бъде подпомогнат от държавата, стига бизнесът му да не е в сивия сектор.

Коментари

 1. 2020.10.31 | 05:43
  Така е, като вместо да пръскате грабливите калинки с пестициди, ги държите на власт ще излизат такива да ви лъжат.
  1. 2020.10.31 | 05:51
   не ги лъжат,, дават им да го ближааат.
 2. 2020.10.31 | 00:39
  Искаш ли да си намериш жена за една нощ? Влизай в --- Sexconn.Com
  1. 2020.10.31 | 05:41
   Ти луда ли си? не четеш ли, че пачата обещава 25 € за месец.!!!?
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Политика

още

Анкета

Одобрявате ли наложеното вето от страна на България за членството на Северна Македония в ЕС?

Одобрявате ли наложеното вето от страна на България за членството на Северна Македония в ЕС?

Избрано от Интернет