Може да смените пенсионния си фонд от януари догодина

В периода от 1 януари до 30 юни 2021 г. всички хора, които са пропуснали 5-годишния срок за промяна на избора на осигуряване в универсален пенсионен фонд, могат да упражнят това свое право. Това съобщиха от Министерството на труда и социалната политика.

В същия период, лицата, на които вече е отпусната пенсия, без да са успели да променят осигуряването си, ще могат да поискат преизчисляването й без намаление на индивидуалния коефициент, ако прехвърлят във фонд „Пенсии“ средствата си от индивидуалната партида в универсален пенсионен фонд.

Това предвиждат промени в Кодекса за социално осигуряване, подготвени от Министерството на труда и социалната политика. Измененията са част от проекта на Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2021 г., който беше одобрен от правителството и който предстои да бъде гласуван в Народното събрание.

Новите разпоредби предвиждат още, че при определяне на редукцията на индивидуалния коефициент, когато кандидат-пенсионерът се осигурява и в универсален пенсионен фонд, се взема предвид и трансферът от държавния бюджет в бюджета на ДОО в размер 12 на сто върху сбора на осигурителните доходи на всички осигурени лица за всяка календарна година в периода от 2009 година до 2015 година.

Сачева: Над 54 000 безработни над 50 г. са намерили работа

При определянето на размера на намалението на индивидуалния коефициент ще се отчитат и годините осигурителен стаж със и без осигуряване в универсален пенсионен фонд. С оглед гарантиране правата на всички пенсионери, пенсиите, отпуснати с намален индивидуален коефициент също ще бъдат преизчислени.

Коментари

  1. 2020.11.03 | 03:17
    Ще ме смените ама друг път червени боклуци
  2. 2020.10.30 | 14:55
    Нали от 1989 г. все ги сменяме, бе МАРО. Оди се скрий някъде.
  3. 2020.10.30 | 12:59
    А, не е ли ПО-ЦЕЛЕСЪОБРАЗНО, да СМЕНИМ "управляващите"?!
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Политика

още

Анкета

Кое е събитието на изминалата седмица?

Кое е събитието на изминалата седмица?

Избрано от Интернет