Депутатите приеха промени, свързани с получаването на българско гражданство чрез инвестиции

  • 29 октомври 2020 14:13

  • 877
  • 2
Депутатите приеха промени, свързани с получаването на българско гражданство чрез инвестиции
© Булфото (архив)

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за българското гражданство, свързани с възможността за получаване на гражданство чрез инвестиции.

Депутатите одобриха законопроекта на Министерския съвет, с който се предлага да отпадне възможността за придобиване на българското гражданство по натурализация от лица, които са получили разрешение за постоянно пребиваване в България поради направени инвестиции на основание на Закона за чужденците в Република България или като членове на семейството на такива лица, или са увеличили инвестицията си при същите условия на закона на стойност най-малко два милиона лева.

Парламентът прие на първо четене и алтернативния законопроект, внесен от депутати от ДПС, ГЕРБ и "Обединени патриоти", който цели не да се премахне, а да се прецизират условията за получаване на инвестиционно гражданство. Предвижда се отпадане на възможността за придобиване на българско гражданство чрез вложение в държавни ценни книжа, сключване на договор за доверително управление с лицензирана кредитна институция или увеличаване на инвестицията до два милиона лева. Със законопроекта се предлага ново основание за натурализация във връзка с директни инвестиции и материални активи на стойност най-малко 1 млн. лева и кумулативно разкриване на минимум 20 нови работни места.

Няма да има БГ гражданство срещу инвестиции, решиха на правна комисия

Одобрени бяха и изменения на правителството, с които се осигурява правна яснота относно прилагането на разпоредбите за придобиване на българско гражданство, които се отнасят до Обединеното кралство като държава-членка на ЕС в преходния период и извън него. Отхвърлен беше законопроектът на "Воля", с който се предлагаше да се облекчи процедурата по придобиване на българско гражданство от хора с български произход, живеещи зад граница. Във фокуса на дебатите бяха критиките на Европейската комисия за даване на инвестиционно гражданство и твърденията за корупционни схеми при придобиването на български паспорти.

Александър Иванов /ГЕРБ/ коментира, че особено в този момент за възстановяване на икономиката на Европа възможността за гражданство чрез инвестиции не бива да бъде зачеркната.

Ще дойде момент, в който азиатски инвеститори ще преместват свои производства на територията на Европа, посочи той.

Тодор Байчев /"БСП за България"/ посочи, че инвестиционното гражданство създава проблеми и не трябва да се насърчава. ЕС изрично ни даде сигнал, че не желае такъв вид законодателство, коментира той. И посочи, че левицата ще подкрепи само законопроектите на МС.

ЕК заплаши България с наказателна процедура за т. нар. "златни паспорти"

Йордан Цонев /ДПС/ посочи, че останалите пет страни, които са били обект на мониторинг и критични бележки от ЕК, не са забранили инвестиционното гражданство, но са променили реда, по който се получава. Той добави, че във временната комисия за българското гражданство са се спрели на същия подход. Да прецизираме максимално условията, по които се получава инвестиционно гражданство, да прецираме контрола, но да не го премахнем.

Да не се отказваме от един международно утвърден механизъм, но да го направим така, че да няма критики към България, призова той.

Крум Зарков посочи, че БСП не е подписал законопроекта, изготвен от временната комисия, защото са видели, че има тежък разрив в решаването на проблема за инвестиционното гражданство между предложенията на Министерството на правосъдието, респективно МС, и предложенията на комисията. И днес този въпрос няма да бъде решен, заяви той. По думите му кабинетът предлага по-радикален подход от комисията, която предлага подход, който изисква и комуникация с ЕК.

Две години по-късно вие давате две еднакво противоречиви решения на въпроса за гражданството, едно несъществуващо решение на въпроса за гражданството по произход, влизате в конфликт с ЕК, тъй като днес ще гласувате тези противоречиви решения, загубихте нашето време и най-вероятно продължавате да продавате паспорти, коментира Зарков. Думите му предизвикаха острата реакция на "Обединени патриоти".

Паспорти не издава нито Държавната агенция за българите в чужбина, нито политически организации, нито организации на българите в чужбина, репликира го Красимир Богданов /ОП/ и добави, че паспортите се издават чрез актове на президентската администрация.

Не мисля, че обвинението, което отправяте, има каквато и да било основа, заяви Богданов.

Ще отпадне ли получаването на българско гражданство в замяна на инвестиции?

От "Обединени патриоти" посочиха, че трябва да бъде облекчена процедурата за придобиване на българско гражданство за хората с български произход и да се намалят сроковете. Най-доброто решение би било само една институция да се занимава с това - Министерството на правосъдието.

За тези хора, които не отговарят на условията на МП, да се произнася консултативен съвет към Държавната агенция за българите в чужбина, разясни предложението на патриотите Красимир Богданов.

Novini.bg
877 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
СЕРЕГЕЯ СЕСЕСЕРЕ

2021.07.06 | 11:42

2
ЯСНООО...ВЕЧЕ СЪВСЕМ НЕ СМЕ БЪЛГАРСКА,А СЛАЙНЯНСКА КРЕМЪЛСКА...КЕНЕФФФФРР..
На Северни Македонци

2020.10.29 | 16:03

1
да се дава гражданство само ако заявят и в тяхната страна че са от българско малцинство.

Добави коментар

Водещи новини