Правната комисия прие удължаването с 6 месеца срока на изтичащите лични документи

С 18 гласа "за" и без "против" и "въздържали се" депутатите в Комисията по правни въпроси приеха предложението на ГЕРБ да се удължат с шест месеца изтичащите до 31 януари лични карти и паспорти.

Това е повторно удължаване на срока за преиздаване на лични документи, а причинта е извънредната епидемична обстановка в страната заради коронавируса. Целта е да не се получават струпвания в МВР за смяна на документите. В началото на епидемията бе решено, че срокът на личните документи, които изтичат в периода 13 март - 31 октомври ще бъде удължен с шест месеца.

Сега управляващите предлагат това удължаване на валидността да бъде удължено и за изтичащите лични карти и паспорти през месеците ноември, декември и януари.

От октомври 2021 г. влизаме във Великобритания с паспорт

Министесртвото на външните работи вече обяви, че 48 държави са изразили готовност да допуснат български граждани с изтекли документи да се завърнат в България при условие на реципрочност. Това означава, че България ще даде възможност на чуждестранни граждани у нас да са с удължен срок на изтичащи лични документи, докато се завърнат в страната си, за да ги подновят.

Законопроектът ще бъде представен на извънредно заседание на съвета за тристранно сътрудничество и ще оптимизира разходите на МВР за издаване на документи за самоличност и няма да се отрази на държавния бюджет.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Политика

още

Анкета

Кое е събитието на изминалата седмица?

Кое е събитието на изминалата седмица?

Избрано от Интернет