Захариева: България не е в състояние да одобри преговорната рамка за Република Северна Македония във вида, в който се представя

Към момента България не е в състояние да одобри преговорната рамка за Република Северна Македония в този вид, в който се представя, заяви в отговор на въпрос пред журналисти вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на, преди участието си в заседанието на парламентарната комисия по външна политика.

Тя припомни, че 10 на ноември предстои заседание на Съвета "Общи въпроси", на което трябва да се одобри преговорната рамка.

Захариева проведе среща с бивш премиер на Северна Македония

Захариева посочи, че в договора за приятелство и добросъседство от 2017 г. има всички гаранции, стига да се изпълнява добросъвестно и от двете страни, но за съжаление нашата оценка е, че това не е така, пише БТА.

Тя отбеляза, че, въпреки многото спекулации в пресата в Република Северна Македония, нито сме искали промяна на конституцията, нито нашите претенции са нови, нито сме оспорвали правото за самоопределяне. Проблемът е, че договорът не се изпълнява добросъвестно според нас, каза министърът.

Захариева каза, че екипите на министерствата на външните работи на България и Република Северна Македония са във всекидневни интензивни преговори в опит да се решат конфликтните въпроси, така че да гледаме повече напред. Имаме време, но е крайно малко, допълни тя. Както ние признаваме реалността, така те трябва да признаят миналото, заяви външният ни министър.

Коментари

  1. 2020.10.28 | 17:33
    Бг не иска никаква северна македония бг вън от Ес за винаги и всички гербажии в затвора
  2. 2020.10.28 | 17:06
    както клекнаха герберасттята и шкембе войводата за да влязат в нато, така ще клекнат и за ес.
  3. 2020.10.28 | 16:23
    Дано не клекнем по този въпрос...
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Политика

още

Анкета

Одобрявате ли наложеното вето от страна на България за членството на Северна Македония в ЕС?

Одобрявате ли наложеното вето от страна на България за членството на Северна Македония в ЕС?

Избрано от Интернет