Деница Сачева разясни схемата за подпомагане на засегнатите от COVID кризата

Около 32 000 са тези, които имат трудов договор и осигуровки в ресторантьорския бранш. За тях ще се търси решение. Този механизъм ще заработи до 1-2 седмици. За сектора на нощните заведения първо ще се види на какъв доход се осигуряват служителите. Ако е близо до минималния доход за 4 часа труд, тогава помощта ще е в порядъка на 20-30 000 лева общо. Трябва да се погрижим за всички сектори. Това заяви министърът на труда и социалната политика Деница СачеваДеница СачеваДеница Сачева е родена на 2 ноември 1973 г. в гр. София. От 2017 г. до декември 2019 г. е след заседание на социалната комисия в НС, предаде репортер на Novini.bg.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 16216

Това ще се случи, ако се измисли подобна програма за подпомагане на засегнатите сектори, уточни министъра. Тя подчерта, че трябва да се погрижат за всички засегнати сектори не само за един. Според груби сметки засегнатите, които ще имат нужда от подпомагане ще са около 50 000 души.

Деница Сачева: Това е бюджет за хората

„Всички, които са пропуснали правото си и вече в изтекъл срок от 5 години насам, могат да променят своето решение, ако преценят да прехвърлят своите средства от универсален пенсионен фонд в НОИ. Отваря се 6-месечен прозорец за тези, които трябва да направят индивидуален избор. Не насърчаваме всеки да бърза да го прави, просто всеки може да направи своите сметки, да потърси информация от универсалния си фонд и да прецени кое би били по-изгодно за него“, посъветва социалният министър във връзка с втория стълб от пенсионния модел.

„Коефицентът на редукция ще взима под внимание периодът, който беше прекратен от дотацията от 12% от държавата и периодът, в който хората не са се осигурявали в универсален пенсионен фонд. Действително този модел беше несправедлив. Предварителните изчисления от НОИ показват, показват, че той би могъл да падне под 10%, но с колко точно ще се намали коефицентът на редукция предстои тепърва да видим, когато приемем този текст. НОИ ще промени методиката си и ще представи изчисленията на обществеността“, коментира тя.

„Ще се направи прогресивна скала, в която коефицентът ще бъде под 10% до 24-25% през 2037 г., когато ще се изравнят условията. Една от идеите е да се даде възможност стъпаловидно, т.е. тези, които най-скоро трябва да направят избора си, да могат да направят това една година преди пенсия и до 2037 г. да се въведе правилото за 5 г. Към момента 5 г. преди пенсия е прекалено рано, за да може човек да направи точен и информиран избор кое би било най-изгодно“, обясни министър Сачева.

През следващата година ще се пенсионират 17 000 жени и няма да има нужда да се променя бюджетът за ДОО, стана ясно от думите ѝ.

Във връзка с дейността на хората, които имат учебни школи и дейността им се прекратява, в социалното министерство се обсъжда възможността с европейски средства да се направи така, че да се измисли нова програма, която да замени спрените в момента и която да не изисква самоучастие на работодателите. Идеята да се компенсират работниците и служителите е приемлива, но трябва да се измисли механизъм за всички икономически дейности, които биха могли да бъдат засегнати“, каза тя.

В рамките на бюджета на Националното обществено осигуряване има заложени още 711 милиона, които са за безработица. Ако успеем да овладеем безработицата до 7% няма пречка с вътрешно компенсирани промени да се насочат още средства към мярката 60/40. Тя остава водеща за правителството, тъй като е успешна и работеща, подчерта Деница СачеваДеница СачеваДеница Сачева е родена на 2 ноември 1973 г. в гр. София. От 2017 г. до декември 2019 г. е.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 16216

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

 1. 2020.10.28 | 17:36
  Не разбраха, че народа е беден,ама много беден,благодарение на страшно развихрила се с години кражба от върхушката!!!ОСТАВКА!!!
 2. 2020.10.28 | 17:21
  Тая е чиста проба наемник. Ще слугува на всеки, който и даде достатъчно пари. Явно е забравила времето, когато яростно плюеше ГЕРБ.
 3. 2020.10.28 | 15:34
  Сачева, ОБЯСНЕТЕ само, КОИ ХОРА "подпомогнахте" като ВДИГНАХТЕ тавана на пенсиите с 240 лева????
 4. 2020.10.28 | 15:14
  Всички в тоя бранш крият доходи направете им ревизия на тия мошеници
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Политика

още

Анкета

Кое е събитието на изминалата седмица?

Кое е събитието на изминалата седмица?

Избрано от Интернет