Сачева: Над 54 000 безработни над 50 г. са намерили работа

Безработните над 50-годишна възраст са една от приоритетните групи в политиката за насърчаване на заетостта на Министерството на труда и социалната политика. По данни на Агенцията по заетостта за периода януари-август 2020 г. 54 284 безработни лица над 50 години са постъпили на работа. Това каза министърът на труда и социалната политика Деница СачеваДеница СачеваДеница Сачева е родена на 2 ноември 1973 г. в гр. София. От 2017 г. до декември 2019 г. е в онлайн форум на тема „Активен живот на възрастните хора – да продължим заедно“, в който участва и заместник-министър Султанка Петрова.

Тя представи програмите и мерките за създаване на работни места за тази възрастова категория, финансирани от държавния бюджет.

„По Националната програма „Помощ за пенсиониране“ се осигурява заетост на пълно или непълно работно време за срок не по-малко от 3 месеца и не повече от 24 месеца на безработни лица над 58 г., регистрирани в бюрата по труда, което подобрява възможностите на лицата да придобият право на пенсия“, обясни министър Сачева.

По-възрастните безработни могат да се включват и програмите за обучение и заетост на продължително безработни лица и за заетост и обучение на хора с трайни увреждания, регионалните програми за заетост.

Министър Сачева добави, че един от дългосрочните приоритети на социалното ведомство е реформата за повишаване на качеството на грижата за възрастните хора и създаването на социални услуги от семеен тип. В тази връзка се предвиждат инвестиции за 1, 530 млрд. лв. за деинституционализация, развитие на добри и качествени услуги за дългосрочна грижа, както и за цифрова трансформация на предоставяните услуги на пазара на труда и социалното включване.

Султанка Петрова: Въпреки трудностите социалните предприятия трябва да останат жизнени

Заместник-министър Султанка Петрова подчерта, че целенасочени усилия се полагат и за насърчаване на ученето през целия живот за усвояване на необходимите знания, умения и компетентности с цел адаптиране към бързо променящия се пазар на труда. „Агенцията по заетостта предоставя и стимули за работодатели, които осигуряват заетост на по-възрастните и подкрепа за прехода към пенсиониране“, допълни тя.

Коментари

 1. 2020.10.27 | 20:46
  На хората над 50г. Бюрата по труда предлагат работа на улицата при циганите и като лични асистенти на престарелите родители на хранениците им общински служители.
 2. 2020.10.26 | 22:27
  Търся добра заплата --- Работа почти без пари имам . На 40 плюс 14 години съм . Скоро приятели ми подариха още 1 диплома . Готов съм ако не за зам. министър , поне за съветник.Имах фирма " Безплатни и не нужни съвети " ,купия едно министерство но не помня кое е.
 3. 2020.10.26 | 20:49
  mnogo lazat tezi, vsi4ko koeto prikazvat sa golemi nebivalici
 4. 2020.10.26 | 20:43
  боклук
 5. 2020.10.26 | 20:34
  прости и нагли , лъжат като дърти цигани , това е герб .
 6. 2020.10.26 | 17:21
  НАМЕРИЛИ Работа на МАГИСТРАЛАТа как говори без даде ЧУВА.
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Политика

още

Анкета

Одобрявате ли наложеното вето от страна на България за членството на Северна Македония в ЕС?

Одобрявате ли наложеното вето от страна на България за членството на Северна Македония в ЕС?

Избрано от Интернет