Президентът ще удостои с държавни отличия дейци на културата и учени

  • 25 октомври 2020 12:08

  • 607
  • 10
Президентът ще удостои с държавни отличия дейци на културата и учени
© Булфото

На 26 октомври, понеделник, от 10.30 часа в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на ще връчи държавни отличия на изтъкнати българи за значимите им заслуги в областта на културата. Държавният глава ще удостои с орден Св. Св. Кирил и Методий“ – огърлие Иван Терзиев, режисьор на игрални и документални филми и известен с активната си преподавателска дейност.

Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на ще връчи ордени „Св. Св. Кирил и Методий“ първа степен на Лозан Лозанов с признание за неговия принос за развитието на съвременната българска архитектура, на режисьора Николай Георгиев, чиито постановки, показани по цял свят, му носят международно признание и множество награди, и на Рашко Иванов, посветил дългогодишни усилия за утвърждаването на българо-хърватските отношения в академичната и други области. Орден „Св. Св. Кирил и Методий“ втора степен ще получи Донка Копринкова по повод таланта и професионализма ѝ в областта на българското хорово изкуство.

По-късно през деня – от 13.30 часа, президентът ще удостои с държавни отличия изтъкнати български учени. Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на ще отличи проф. Николай Жечев с орден „Св. св. Кирил и Методий“ първа степен за неговия принос в областта на историческата наука.

В своите изследвания проф. Жечев е работил за проучване на живота, делото и творчеството на Христо Ботев. За приноса си в развитието на медицинското образование проф. Невена Цачева ще бъде удостоена с орден „Св. св. Кирил и Методий“ втора степен. Тя е основател и първи ръководител на единствената, европейски съизмерима катедра "Трудова медицина" при Медицински университет София. С медал „За заслуга“ ще бъде награден ст.н.с. д-р Александър Скордев за заслугите му в областта на инженерните науки и практиката му като физик в сферата на контрола и изпитването без разрушаване и като общественик.

Д-р Скордев е изтъкнат в своята област инженер и учен в България и Европа.

Последвайте канала на

Novini.bg
607 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар

2020.10.25 | 13:16

4
Как пък не го е срам да се показва изобщо... Тъп фатмак

2020.10.25 | 13:16

3
aide sega poznaite koi ot tia vsicki bolshevishki oligofreni e radeff kratunata!
Бай Васо Сърбеца--Герб Завинаги

2020.10.25 | 12:37

2
По-човешки вид има с намордника .
Bai hui

2020.10.25 | 12:20

1
uiova glava

2020.10.25 | 13:29

5
Учен човек, който вярва на комунисти...няма!
хора бдете

2020.10.25 | 13:49

6
Ми то сега за среща с него сигурно ще се изисква скафандър ,щото е много заразен ,заразен е с нелечима ,абсолютна тъпота.
Да

2020.10.25 | 16:40

9
Тоя няма ли да спрат да му намират"нещо да прави"?!
De

2020.10.25 | 14:07

8
в тая зържава няма ли органи соито да му налагат правилата при карантина за пореден път ги нарущава глобата би трябвало да е за дистемно нарушение поне една негова заплата иначе народа го глобяват за маси а тоз закон него лови
De

2020.10.25 | 14:03

7
Нали трябва да е в карантина като кантакген Пак ли няма да спазва разпоредбите за епидемична опстановка е това вече етъпизъм на радев зано не ходят на дрека с него учените ни иначе се вписват като него в непосизъм
(WEST) BERLIN до ПРИВЪРЖЕНИЦИТЕ на БСП

2020.10.26 | 09:30

10
Днес за пръв път в интернет с голямо учудване видях в програмата на БСТВ.бг предавания водени от ВАСИЛ ВАСИЛЕВ - "не се страхувай" и Велизар Енчев - "дискусионен клуб" и "актуално от деня"! КАКВА ГАДОСТ И НАГЛОСТ! Първият е потомък на опортюнисти- предприемачи, които колаборират с комунистите след 1944. По-късно същият този фино изтукан другар е приватизаторът на заводите МРАЗ-СОФИЯ, другият БОЛШЕВИШКИ НАГЛЕЦ - Велизар Енчев е ВСЕИЗВЕСТЕН СЛУЖИТЕЛ НА ПГУ на ДС в 17-ти отдел! БОЖЕ каква МЕРЗОСТ и НАГЛОСТ - тези другари от БКП говорят от екран за борба с КОРУПЦИЯ и МАФИЯ! БОЖЕ в БЪЛГАРИЯ явно КомунизЪмът на Живков не само. че още не си е отишъл, ами явно се разразява с нова огромна сила! Българи от БСП, вие не се ли интересувате от личните виждания и интереси на тези, които слушате?! БОЖЕ спаси БЪЛГАРИЯ!

Добави коментар

Водещи новини