МС предлага да се приеме Закон за предоставяне на цифрово съдържание и цифрови услуги и за продажба на стоки

  • 23 октомври 2020 13:43

  • 328
  • 0
МС предлага да се приеме Закон за предоставяне на цифрово съдържание и цифрови услуги и за продажба на стоки
© Pixabay

Министерският съвет предлага да се приеме Закон за предоставяне на цифрово съдържание и цифрови услуги и за продажба на стоки. Проектът на закон е публикуван днес на Портала на МС за обществени консултации.

Очаква се законът да въведе в българското законодателство изискванията на директиви на ЕС в тази област. Липсата на правна уредба относно договорите за предоставянето на цифрово съдържание и цифрови услуги и на договорите за продажба на стоки, съдържащи цифрови елементи налага запълването на тази празнота, посочват от МС.

Габриел: През септември ще представим актуализирания План за действие в областта на цифровото образование

За постигане на пълна съвместимост между разпоредбите на проекта на Закон за предоставяне на цифрово съдържание и цифрови услуги и за продажба на стоки с тези на Закона за защита на потребителите са направени необходимите промени в Закона за защита на потребителите. Разпоредбите на предложения проект на закон ще се прилагат по отношение на изискванията за съответствие на цифровото съдържание, цифровите услуги и на стоките, в т.ч. и на стоките, съдържащи цифрови елементи и на средствата за защита на потребителите в случаите на несъответствие, пише още в мотивите на вносителите.

Законопроектът съдържа механизми, които гарантират, че правата на потребителите не могат да бъдат ограничавани или заобикаляни. Всяка уговорка, с която предварително се изключват или ограничават правата на потребителите, както и отказът от права, са недействителни. Законопроектът гарантира правата на потребителите като установява административно-правни и гражданско-правни механизми за защита. За нарушения на правните норми се предвижда налагане на административни наказания на нарушителите, от страна на Комисията за защита на потребителите.
 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
328 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини