Републиканци за България: Осъждаме поредния опит за политически натиск върху медиите

Във връзка със зачестилите атаки срещу независими медии от страна на политически субекти, както и в контекста на последния доклад на Европейската комисия за състоянието на плурализма в страната, ние от ПП „Републиканци за България“ остро осъждаме поредното посегателство върху свободната и независима журналистика в България.

След като месеци наред премиерът и някои от неговите най-верни последователи наричат една от най-авторитетните български медии „Божков ТВ“, днес съвсем логично подобно неуважително поведение демонстрира и скритият коалиционен партньор на властта – ДПС. Движението за права и свободи си позволи да наруши правото на независима редакционна политика на БТВ като даде напътствия за начина, по който трябва да бъдат отразявани новините.

Цветанов: Борисов, Дончев и Петкова трябва да понесат пълна отговорност заради санкциите на САЩ за "Турски поток"

Повод за поредната политическа атака върху свободата на медиите стана неволно допуснат лапсус от журналиста Канна Рачева по време на живо включване. Истеричната реакция на тайния коалиционен партньор на властта буди недоумение поради факта, че грешката е очевидно техническа и незначителна. Считаме, че обществото съзнава, че оставката на почетния председател на ДПС няма да бъде „приета“ от Висшия съдебен съвет.

Може би нервността на Движението за права и свободи се корени във факта, че основните критики на ЕК към България са насочени именно към доминирания от тях медиен сектор. 111-то ни място по медийна свобода се дължи на подобни политически интервенции. Такива действия водят до автоцензура и заглушаване на критичните гласове в българските медии, както и до влошаване на качеството на демократичния процес.

Призоваваме всички политически субекти в страната да се държат отговорно и уважително по отношение на медиите и работещите в тях професионалисти, защото свободата на словото и качествената журналистика са основна ценност за всяко европейско и демократично общество.

Коментари

 1. 2020.10.23 | 00:05
  Емблемата на Starfleet ли ще ползват за лого?
  1. 2020.10.23 | 09:00
   Janeway to Voyager: 2 to beam up. Доста глупаво лого, да. Прилича на емблемата на Американските космически сили или каквото там учредиха тази или м.г, че не помня, която пък подозрително прилича на тази на Starfleet. Не очаквах нещо ново или оригинално от Цветанов така или иначе.
 2. 2020.10.23 | 08:07
  Просто медиите са си ПРОДАЖНИ!Доколкото успявам да прочета коментарите из сайтовете установявам че свобода на словото си има!
 3. 2020.10.22 | 22:55
  Тоя с радеф пият едни хапчета.
 4. 2020.10.22 | 21:44
  гроб 2 - скоро се върнах от молитвена закуска. там ми набиха чип последна версия.
  1. 2020.10.22 | 22:01
   нали се га се бори за известност - ще се изказва по всичко1 да ама, не, нали!
 5. 2020.10.22 | 22:00
  тия трябва да си определят ред за изява - Рр ги води по безмисленост засега!
 6. 2020.10.22 | 21:59
  Срал са-осрал са Цецуу! Търсят та от помощното училище от Вършец!
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Политика

още

Анкета

Кое е събитието на изминалата седмица?

Кое е събитието на изминалата седмица?

Избрано от Интернет