Дариткова: В условията на COVID-19 е най-важно да се обезпечи кадрово системата на здравеопазването

В условията на COVID-19 е най-важно да се обезпечи кадрово системата на здравеопазването. Това заяви в Плевен д-р Даниела ДаритковаДаниела ДаритковаД-р Даниела Атанасова Дариткова - Проданова е родена на 28 септември 1966 година. На 29 март 2019 г. е, председател на комисията по здравеопазване в Народното събрание, която се срещна с лекари, ръководители на здравни институции и звена в областния център и региона, предаде БТА.

COVID-19 поставя на изпитание всяка една от системите в обществото, но най-вече здравната система, подчерта тя. "Ние сме призвани да пазим живота и здравето на гражданите, на работещите в системата. Трябва бързо да се реагира на всяко ново предизвикателство. Най-важното според мен е да обезпечим кадровото обезпечаване на системата. Надявам се, че това няма да бъде проблем за Плевен, защото Плевенска област е с най-голямо присъствие на лекари, според данните от статистиката. Трябва ни сериозна гъвкавост - да подпомагане основно лечебните заведения за болнична помощ", изтъкна д-р Дариткова.

Според нея предизвикателства има и в извънболничната и в спешната помощ. Тя посочи, че в бюджета на НЗОК, който ще бъде евентуално представен следващата седмица, са предвидени 343 милиона за различните сфери на здравеопазването. "Надявам се, че това ще гарантира финансова стабилност и ще даде възможност да се продължат мерките, които досега са реализирани. Предвиждат се мерки, които ще дадат допълнителна подкрепа на по-големите болници, които ще изпълняват функции за лечение основно за пациенти с COVID-19. Ще имаме и други, социални мерки, които ще касаят ангажираните в регионалните здравни инспекция и здравните каси, защото те също са част от системата за справяне с предизвикателството коронавирус. В следващия бюджет ще намери отражение и тази финансова подкрепа", изтъкна тя.

Aктуализират Националния план за готовност за грипна пандемия

"Епидемията заема основно нашето внимание. Всичко останало като намерения за реформа и промяна трябва да почака известен период от време. Епидемията е шанс да видим как нашата здравеопазна система изглежда в рамките на това предизвикателство и в неговите рамки ще се определи значимостта на всяко едно лечебно заведение. Това ще позволи да анализираме как да се реформира системата, за да бъде тя наистина полезна и ефективна към пациентите", отбеляза д-р Дариткова.

Тя заяви, че "най-важното, което трябва да внушим на цялата българска общественост е, че трябва да бъдем отговорни и дисциплинирани". "Отговорността е индивидуална на всеки един от нас. Важно е да казваме на обществото, че трябва да спазваме противоепидемичните мерки, които категорично са доказали своята ефективност на този етап - дистанция, дезинфекция, дисциплина, носене на лични предпазни средства, отговорност при събиране на големи групи хора, отговорност по отношение на медиците, за да могат те да се борят за здравето и живота на всички останали български граждани", каза още тя.
В срещата участва и зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков.

Коментари

 1. 2020.10.22 | 20:46
  Четепарски боклуци! Ковида да ви тръшне!
 2. 2020.10.22 | 18:24
  ГЕРБАВА ПУДКА И РАЗВАЛЕНА РИБА !
 3. 2020.10.22 | 17:44
  ония тъпан вместо да обикаля баирите да беше обикалял болниците да види за какво иде реч. уж сме в пандемия а тъпана си прави цяло лято и есен автопоходи из страната.
 4. 2020.10.22 | 17:36
  БОКЛУК
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Политика

още

Анкета

Одобрявате ли наложеното вето от страна на България за членството на Северна Македония в ЕС?

Одобрявате ли наложеното вето от страна на България за членството на Северна Македония в ЕС?

Избрано от Интернет