Президентството: Правителството беше против да сме домакин на "Три морета"

Няколко часа, след като премиерът Бойко Борисов категорично отрече да има общо с COVID-скандала, провалил посещението на президента Румен Радев в Естония, от прессекретариата на държавния глава излязоха с подробна справка за сюжета около международната инициатива "Три морета".

Публикуваме справката по-долу без редакторска намеса:

Още в края на м.г. президентът Румен Радев декларира готовност да бъде домакин на срещата на върха на президентската инициатива "Три морета"  през 2021 г. За целта са проведени разговори на българския държавен глава с президентите на всички страни-участнички, в които е изразена тяхната подкрепа за българско домакинство на инициативата през 2021 г.

На 26.02.2020 г. при посещение в чужбина българският премиер се разграничава от идеята за създаването на Инвестиционен фонд в рамките на ИТМ и подчертава, че България вече прави важните за регионалната свързаност проекти със собствени пари. Министър-председателят публично се разграничава от тази позиция едва в края на месец август т.г. след проведени международни срещи в Блед.

На 23 юни представител на българското МВнР изразява резерви пред акредитиран в страната ни дипломат, че България може да бъде домакин на ИТМ през 2021 г., въпреки заявеното желание за това от президентската институция.

Борисов: Възложих на ДАНС и ДАР да проверят кои са тези "доброжелатели", за които говори Радев

В рамките на видеоконферентна връзка на министрите на външните работи на ИТМ на 30 юни т.г., българският представител заявява, че правителството на България счита за целесъобразно страната ни да не провежда домакинство на инициативата през 2021 г.

На 11 септември т.г. държавният глава проведе на "Дондуков" 2 среща с посланиците у нас на 12-те държави, които участват в инициативата. На срещата президентът представи идеите си за работа по българското домакинство на "Три морета" през 2021 г., която да се утвърждава като инструмент за социално и икономическо сближаване в Европа. В същия ден на среща с дипломатическите представители министърът на външните работи подчертава, че България е готова да подкрепи продължаване на естонското домакинството и през 2021 г., за което Естония вече е заявила своите амбиции. Външният министър предлага отлагане на българското домакинство на инициативата. 

При подготовката на съвместната декларация, която следва да бъде приета на срещата на върха в Талин и да официализира българското домакинство, българското Министерство на външните работи изпраща становище до ресорните министерства на страните-участнички, в което се предлага „отпадане на последния параграф от съвместното изявление относно българското домакинство на срещата на високо равнище на ИТМ през 2021 г.“.

На 16 октомври, в самото навечерие на посещението на президента Румен Радев в Талин, в президентската институция е получено електронно писмо от представител на МВнР, в което се заявява, че няма промяна в становището на външнополитическото ни ведомство, което е за отлагане на българското домакинство и удължаване на естонското през 2021 г.

Съпротивата на правителството срещу българското домакинство на президентската инициатива "Три морета" през 2021 г. продължава до самата церемония по предаване на флага на домакинството на президента Румен Радев в Талин. От 19 октомври т.г. България е домакин на инициативата "Три морета" с подкрепата на останалите страни-участнички.

Коментари

 1. 2020.10.21 | 18:34
  Отклоняват се от темата. Що го пуснаха да се излага? Държи се като хаота Тръмп,ама България не е САЩ и не му минават номерата на Радев.
  1. 2020.10.21 | 22:01
   Тежко ти Бълогарио, с такива идиоти. Сега са с Герб, но той като падне , веднага ще се обърнат да плюят против Герб. Проклети хора, помислете малко за БГ, стига само за собственото си благополучие. Не съсипвайте и без това разрушената БГ. Излезте от София, поразгледайте срутени фабрики, заводи, шосета, гарички, квартали, безлюдни села. За всичко това е плащано с народни пари. Имайте малко срам и съвест. Свалете лъжливите очила и вижте до каква свинщина сме докарани- от всочки правителства след1990 год.- след приемане на демокрацията, почна разрухата, тотална и безжалостана.
 2. 2020.10.21 | 20:18
  С чужда пита решил помен да прави!
 3. 2020.10.21 | 18:34
  ПРЕЗИДЕНТСТВОТО ЛЪЖАТ КАКТО ВИНАГИ .
  1. 2020.10.21 | 19:27
   аМБИЦИИТЕ И ЗЛОБАТА НА РЕЗИДЕНТА СА ТОЛКОВА ВЕЛИКИ, КОЛКОТО НЕМОЩТА МУ ДА РАЗБЕРЕ КАКВИ СА ЗАДЪЛЖЕНИЕТА И ПРАВАТА МУ, НАЙ-ВЕЧЕ! дАНО НЕ СИ ИЗКАРА МАНДАТА!
 4. 2020.10.21 | 19:19
  Радев три години не разбра, че е представително лице и има съвсем ограничени правомощия. Генерале не си в казармата, поне накрая се осъзнай.
 5. 2020.10.21 | 18:57
  България на три морета... Ха-ха-ха!!!
  1. 2020.10.21 | 19:15
   Преди да се хилиш като свинска глава в тенжера разбери за какво става дума,тъпак.
 6. 2020.10.21 | 18:36
  Всичко ще излезе на яве. Няма да се скрие нищо. Бог да пази България!
  1. 2020.10.21 | 18:58
   не се нуждаем повече от никакви ваши изявления по никакъв въпрос.когато се научите да говорите само истина и да избягвате кьорсофри,като,че ли някой ви е държал с месеци без храна, тогава може,т.ест след 22.01.2022година.
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Политика

още

Анкета

Кое е събитието на изминалата седмица?

Кое е събитието на изминалата седмица?

Избрано от Интернет