Ето какво ще обсъждат депутатите тази седмица

  • 20 октомври 2020 19:13

  • 710
  • 1
Ето какво ще обсъждат депутатите тази седмица
© Novini.bg

Парламентът ще обсъди на първо четене проект на нов закон за виното и спиртните напитки. Това предвижда проектопрограмата на Народното събрание за тази седмица.

Приемането на нов закон е породено от необходимостта от изпълнение на препоръки на Европейската комисия и разминавания на конкретни разпоредби от настоящия Закон за виното и спиртните напитки с действащото право на ЕС. Затова в хода на комуникацията с ЕК и след направен анализ на отправените бележки, Република България е поела ангажимент да подготви нов законопроект, се посочва в мотивите на вносителя - Министерският съвет.

В законопроекта са разписани текстове, свързани с въведената в ЕС система за установяване на обща организация на пазарите на селскостопански продукти, с която се цели ограничаване на нарастването на броя на новите лозови насаждения посредством предпазен механизъм, основан на задължение за ежегодно предоставяне на разрешения за нови насаждения в размер до 1 процент от засадените с лозя площи към 31 юли на предходната година. Периодът на действие на разрешителния режим е до 31 декември 2030 г. Целта на въведения механизъм е запазване на качеството и авторитета на вината, произведени в ЕС, се отбелязва още в мотивите.

Депутатите ще гласуват президентското вето върху промените в Закона за съдебната власт

В проектопрограмата на парламента за тази седмица е и първото четене на изменения в Закона за защита от шума в околната среда.

В четвъртък депутатите ще разгледат на първо четене промени в Закона за електронните съобщения и на второ четене - изменения в Закона за регистър БУЛСТАТ.

В дневния ред за петък е първото четене на два законопроекта на Министерския съвет за изменения в Закона за устройство на територията.

В рамките на парламентарния контрол в петък ще се състоят разисквания по питането на депутати от БСП към министъра на здравеопазването Костадин Ангелов във връзка с политиката на правителството относно извънредната епидемична обстановка, свързана с COVID-19. От левицата предлагат проект за решение във връзка с разискванията - в срок до един месец Министерският съвет да актуализира и да приведе в действие Националния план на Република България за готовност за грипна епидемия.

Последвайте канала на

Novini.bg
710 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ИСТИНАТА

2020.10.21 | 06:15

1
ОСТАВКА!!!

Добави коментар

Водещи новини