Екатерина Захариева разговаря с помощник държавният секретар на САЩ по политико-военните въпроси

  • 20 октомври 2020 17:45

  • 556
  • 7
Екатерина Захариева разговаря с помощник държавният секретар на САЩ по политико-военните въпроси
© МВнР

Стратегическото партньорство между България и САЩ и задълбочаването на сътрудничеството в сфери от взаимен интерес бяха сред основните теми по време на срещата между вицепремиера и министър на външните работи Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на и помощник държавния секретар на САЩ по политико-военните въпроси Кларк Купър, който е на посещение у нас, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Обсъдени бяха възможностите в двустранните връзки в сферата на сигурността, включително и въпроси, свързани с 5 G мрежите. Двамата събеседници подчертаха, че партньорството между двете страни трябва да се развива не само на двустранно равнище, но и в рамките на НАТО. Те бяха единодушни, че е от изключителна важност НАТО да подобри присъствието си в Черноморския регион. Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на препотвърди предложението на България за създаването на център за морска координация във Варна, който да служи като регионален координационен център на Алианса.

Екатерина Захариева разговаря с унгарския си колега

По време на срещата бяха обсъдени и актуални въпроси от международния дневен ред – ситуацията в Беларус и Източното Средиземноморие, конфликтът в Нагорни Карабах, европейската перспектива на страните от Западните Балкани.

„Продължаваме да сме солидарни с народа на Беларус и подкрепяме исканията на гражданското общество за демокрация“, заяви Захариева. Тя изрази надежда за дипломатическо разрешаване на конфликтите с посредничеството на международната общност. Във връзка със страните от Западните Балкани вицепремиерът подчерта, че България е сред най-последователните поддръжници на европейската перспектива на региона, но подкрепата ни не е безусловна. За нас добросъседските отношения са ключово условие по пътя на тяхната интеграция.

Кларк Купър заема длъжността помощник държавен секретар на САЩ по политико-военните въпроси от 2 май 2019 г. Преди това е работил като директор по разузнавателно планиране към Съвместната междуведомствена работна група на Съвместното командване за специални операции. Има над 20 години стаж в дипломатическата служба на САЩ и в американската армия.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
556 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
няма ли кой

2020.10.20 | 18:28

6
да я научи каква поьижия да инст ръцете й
гост

2020.10.20 | 18:29

7
как да си държи ръцете език на тялотоооо

2020.10.20 | 18:14

5
БОЙКО ПРЕЦАКА ЛИ ЗАПАДА? ХАХАХАХАХА

2020.10.20 | 18:12

4
мутрите се накендзаха от страх когато Президента отиде на Три морета

2020.10.20 | 18:10

3
Президентът Румен Радев принуди правителството да възобнови диалога със САЩ.

2020.10.20 | 18:08

2
ПРЕЗИДЕНТА ПОДКАРА ПРАВИТЕЛСТВОТО КЪМ ЕВРОАТЛАНТИЗМА.

2020.10.20 | 18:08

1
БОЙКО Е АМЕРИКАНОФОБ

Добави коментар

Водещи новини