СДС: COVID-19 е страшната реалност! Изборът е между маската и апарата за обдишване

Нацията ни отново е разделена. По най-тежкия проблем за България и света в последните години. Двете крайности – паниката и отричането, са напът да превърнат коронакризата от здравна, икономическа и социална  в поредната гореща точка на противопоставяне. Различното мнение е ценност в една демократична държава. То е задължително в политиката, икономиката и всички социални сфери. Но е „игра с огъня“, когато се отнася за здравето и живота. Това гласи позицията на Съюза на демократичните сили в писмо, разпратено до медиите във връзка с втората вълна на COVID-19 у нас.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 16294

COVID-19 настъпва с нова сила. Европа въвежда нови драстични мерки. Днес отбелязахме черен рекорд – 1024 заразени за денонощие. Но това сякаш не ни стряска, а ожесточава още повече. Теории на конспирацията заляха социалните мрежи, че толкова изследвания не могат да се направят за 24 часа. Появиха се още повече „авторитети“, отколкото в началото на коронакризата през пролетта. Сякаш е жизненоважно да се убедим, че това е измислица, а не страшна реалност! Отричането е оръжие срещу страха. То няма да омаловажи заплахата, а ще й позволи да нанесе по-сериозни здравни и икономически щети.

Д-р Александър Оскар: Всеки един от нас ще се зарази с COVID-19

Как да се противопоставим на тази опасност? На първо място с единство. Единни срещу това, което се задава, дори във всичко друго да сме различни. На второ място с отговорност. Към себе си и към другите. Социалните контакти са важни, но не повече от живота и здравето. На трето място със стриктното спазване на мерките. Независимо дали вярваме или не в пораженията от коронавируса. Не можем да лишаваме другия от правото да опази живота си. Изборът е между маската и апарата за обдишване! На четвърто място със солидарност към най-безпомощните и уязвимите – както от страна на държавата, така и помежду ни. На пето място с постоянния контрол и самоконтрол както от страна на гражданите, така и от страна на фирмите. Бизнесът трябва да работи, но при спазване на всички противоепидемични мерки, за да не се застрашава здравето на хората и да не се спира икономиката.

Доц. Мангъров е непреклонен: Маските не помагат! Подобна теза е утопична и абсурдна

Здравните, икономически и социални последици от коронакризата ще се усетят най-силно през предстоящите месеци. Тяхната поразяваща сила ще зависи не само от умението на управляващите да се справят, но и от всеки един от нас. Длъжни сме да направим всичко по силите ни, за да не допуснем най-черния сценарий – всеки според възможностите си. Петте стъпки към това не са трудни, а въпрос на осъзнатост. В тежки за нацията моменти трябва да почерпим сила и мъдрост от предците ни, които са разбрали простата, но необорима истина: „Помогни си сам, за да ти помогне и Господ!“, завършва позицията на СДС.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 16294

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

 1. 2020.10.20 | 16:57
  Изборът е да ви е ба п утката майна недоклатена !
 2. 2020.10.20 | 15:12
  Всички му се смяха на Аквамен навремето, но сега понеже диша през хриле маска не му трябва и ковид не го лови.
 3. 2020.10.20 | 14:08
  ахаха тези пък кой ги брой за живи wtf
 4. 2020.10.20 | 14:07
  Другаре ще се мре
 5. 2020.10.20 | 13:50
  Не им обръщайте внимание на мрежите те там друга работа си нямат
 6. 2020.10.20 | 12:49
  Какво още трябва да стане за да забележат, че тази ескалация на заразата тръгна успоредно с учебната година. Слепи ли са всички от които нещо зависи или имат други подбуди.При 717400 ученици и 68400 учители вкарани в класните стаи по много часове , какво друго може да стане освен предаване на вируси. Та това е повече от една десета от населението.Учениците без да са виновни, карайки го безсимтомно и без да знаят носят заразата навсякъде другаде. Но имало ли е досега случай министър да каже " АЗ СБЪРКАХ!" Не, разбира се! Така че навън и с маски и без тях, децата ни ще ни донасят вируса директно в къщи. Помислете за това родители!!
  1. 2020.10.20 | 13:40
   ония боклуци протестиращите са виновни не ги ли виждаш кви са мръшляци ква хигиена при тия отрепки
  2. 2020.10.20 | 12:59
   Овеличеният брои се дължи на протестите на площада не от училище там е гнездото на заразата но никои не казва и дума . Тати и мама се прибират от митинга заразяват децата жената или мъжът после мама и тати отиват и разнасят заразата на работното място а детето в училище
 7. 2020.10.20 | 13:39
  Няма ли да разкарат долните отрепки от протеста те са виновни да пукнат дано , прибирайте ги в лудница
 8. 2020.10.20 | 13:36
  Добре бе толкова ли е трудно през 2020 година да сложите на колонките за бензина по един респиратор до компресора ?
 9. 2020.10.20 | 13:09
  Вярвам само на доцент Мангъров ! Вирусолог е , компетентен , не краде и говори истината ! Затова повечето хора му вярват !
 10. 2020.10.20 | 13:07
  СДС са мъртавци ! Ако ги слушате ще станете като тях ! Така става в момента с тулуп - чекмеджетата от ГЕРБ !
 1. 1
 2. 2

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Политика

още

Анкета

Кое е събитието на изминалата седмица?

Кое е събитието на изминалата седмица?

Избрано от Интернет