Интересът на младите хора към Българската армия расте

  • 16 октомври 2020 20:27

  • 861
  • 6
Интересът на младите хора към Българската армия расте
©

„Интересът към кампанията „Бъди войник“ е много голям. Тя дава възможност на хората да се срещнат с военнослужещите и да видят, че нашата армия продължава да е силна, добре въоръжена и дава сигурност и гаранции на българското население. Радвам се, че много млади хора се интересуват от възможността да се реализират в редовете на Българската армия“. Това заяви капитан I ранг Камен Кукуров, началник на Щаба на Военноморските сили (ВМС) днес, 16 октомври, по време на откриването на информационната кампания на Министерството на отбраната „Бъди войник“ в град Велики Преслав.

Той изрази надежда, че този интерес ще доведе до повече кандидатури в течащите в момента конкурси за набиране на кадрови военнослужещи в армията, както и в конкурса за Военноморските сили, който ще бъде обявен до края на годината.
Началникът на Централното военно окръжие полковник Георги Петков припомни, че в момента тече конкурс за 160 вoйнишки длъжнocти във вoeнни фoрмирoвaния oт Cухoпътнитe вoйcки. Кaндидaтитe зa учacтиe трябвa дa пoдaдaт дo 3 нoeмври 2020 г. личнo пиcмeнo зaявлeниe дo кoмaндиритe нa вoeннитe фoрмирoвaния чрeз cтруктуритe нa Цeнтрaлнoтo вoeннo oкръжиe в cтрaнaтa.

Националната информационна кампания на Министерството на отбраната „Бъди войник“ гостува за първи път в град Велики Преслав. Присъстващите граждани и ученици от града и цялата шуменска област имаха възможността да разгледат образци на техника и въоръжение на Сухопътните войски и екипировка и водолазно оборудване на Морския специален разузнавателен отряд.

Мобилизацията на 7-и пехотен Преславски полк за участие в Сръбско-българската война  беше пресъздадена с историческа възстановка от членове на регионалните клубове на НД „Традиция“ в Шумен, Търговище, Добрич, Велико Търново, Велики Преслав. В нея  се включи и дамски клуб „Български водици“.

Със заповед на министъра на отбраната   беше отличен с юбилеен медал „75 години от Втората световна война" ръководителят на регионален клуб "Традиция - 7 пехотен Преславски полк" Мирослав Сланев, а с грамоти - членовете на клуба. С юбилейни грамоти началникът на ЦВО полковник Георги Петков награди участниците във възстановката.

По време на кампанията бяха представени две изложби - Светът за българските войни на  журналиста от BBC Димитър Димитров и  Памет за бъдещето. Първата  представя погледа на европейския печат за младата Българска армия, направила своите първи стъпки във войните за национално обединение, а втората е в чест на Седми пехотен Преславски полк.

Възстановката, заедно с изложбата  на оръжията на Българската армия, представена в Археологическия музей,  са тематично насочени  към победата на България в Сръбско-българската война.
Проявите във Велики Преслав завършиха с концерт на Гвардейския представителен духов оркестър и Представителния ансамбъл на Въоръжените сили. В представлението се включиха деца от региона, изпълнители на народни песни и танцова формация „The Crew” за модерни танци.

 

Последвайте канала на

Novini.bg
861 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
МЪЖКАРЯ

2020.10.17 | 06:15

6
Да бъдеш в редиците на армията е призвание,въпрос на чест!
12345

2020.10.16 | 22:47

3
На база около 6 милиона и половина жители 60-70 хиляди служители е нищо, просто нещата в България не са както трябва за съжаление.

2020.10.17 | 05:44

5
Ама какви 60-70 хиляди...25 хиляди ни се води професионалната платена армия,но постоянно има към 4-5 хиляди свободни места,а тея се опитват да ни излъжат,че имало интерес към доброволната служба...Смех,смех и пак смех..!
Бохо

2020.10.17 | 05:14

4
Всички сме гледали как Джейк от Двама мъже и 1/2 се записа в армията
МУТРИ ВЪН

2020.10.16 | 22:01

2
Ха ха расте ?? Расте защото няма другаде къде да идат да бачкат младите за това расте .Ако имахме нормално функционираща европейска държава с евро заплащане няма да има и един кандидат за армията.Просто хората са безработни и са в безпътица.Аз познавам 5 къдрови войника и петимата са ми казали че просто нямат друг избор и няма къде да отидат да работят и за това са в армията.Утре ако стане война 99 % от тях ще напуснат армията.Там са за едната заплата и за единия хляб

2020.10.16 | 20:33

1
няма лошо но само с милиционери и фатмаци държава не става

Добави коментар

Водещи новини