Посланикът на Германия у нас откри изложба в Пловдив

  • 14 октомври 2020 14:23

  • 204
  • 0
Посланикът на Германия у нас откри изложба в Пловдив
© pixabay

Посланикът на Германия у нас Кристоф Айххорн откри в Пловдив изложба, посветена на 30-та годишнина от Обединението на Федералната република. Тя е под мотото "Преломът на Изток. Живот в преход" и е експонирана във фоайето на Дома на културата "Борис Христов".

Обединението между Източна и Западна Германия в исторически план в Европа има много по-голямо значение, защото с този акт се слага край на един много тъмен период, на студената война, на комунистическата диктатура, каза в приветствието си заместник-кметът на Пловдив по култура Пламен Панов.

Съветник в американското посолство откри изложба у нас

Според него е много важно да си преговорим тези успешни уроци на историята и да бележим и успехите, които са последвали. В словото си посланик Айххорн сравни обединението на Германия със Съединението на България преди 130 години, като добави, че съединението е нещото, което разтуптява сърцето на българина, така както обединението на Германия - на германците.

На тази изложба ще видите не само празника и голямата историческа стъпка, а и какво означава в ежедневието, допълни дипломатът и добави, че снимките на сънародниците му от преди 30 години показват смесица от всички емоции - изненада, сълзи, грижи и надежда.

"3-ти октомври е особено специален, щастлив ден. Точно преди 30 години Германия се обедини. С това и с падането на Берлинската стена Европа се прероди. Оттогава отново се съединява това, което си принадлежи. Бранденбургската врата, дотогава символ на разделението, се превърна в символ на единството, справедливостта и свободата", каза още посланик Кристоф Айххорн.

Изложбата се организира от федерална фондация, която се занимава с въпросите за преосмисляне и преоценка на миналото на ГДР, каза почетният консул на Германия в Пловдив Мариана Чолакова. Тя уточни, че на паната има кодове, които при сканиране водят към интервюта на съвременници на прехода.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
204 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини