Слави Трифонов обяви кое е единственото възможно нещо в този момент

  • 09 октомври 2020 16:00

  • 10779
  • 51
Слави Трифонов обяви кое е единственото възможно нещо в този момент
© bulphoto (архив)

"Тази резолюция е исторически позор за управляващите в България! 358 евродепутати приеха унищожителните текстове, които казват горчивата и срамна истина за управлението в България. Истина, която всички знаем. Единственото възможно нещо в този момент се нарича ОСТАВКА!" Това написа в профила си във Фейсбук лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов.

Реакцията му е по повод приетата от ЕП резолюция за България, с която на практика бяха подкрепени протестите.

"И такааа… Въпреки съпротивата от страна на Европейската народна партия, и най-вече на нейното ръководство, резолюцията относно принципите на правовата държава и основните права в България беше приета. Каквото и да бъде казано оттук насетне - тази резолюция е исторически позор за управляващите в България! Разбира се, големите национални телевизии и болшинството печатни медии ще се опитат да премълчат или да заметат този позор под някой килим, примерно - в кърджалийския театър.

Георги Марков: Бойко, честито! Предсрочни избори няма да има!

Ето, вчера имах чувството, че телевизиите излъчват стари новини. В централните емисии на bTV и Nova историческият позор за управляващите беше четвърта-пета новина. Преди това показаха министър Ангелов, който говори за коронавируса, после показаха министър Сачева, която говори за пенсиите, после показаха и репортери, които говориха, разбира се - за пътните катастрофи, вследствие на дъждовното време. Двете емисии бяха под индиго. А в bTV дори забраната за продажба на наргилета на непълнолетни беше по-важна новина от приетата резолюция в Европейския парламент. Истината обаче е по-важна от наргилетата и аз ще ви я кажа, продължава Трифонов.

Текстът на приетата резолюция ще бъде предоставен на Европейската комисия, на Европейския съвет, на всички правителства и парламенти във всички страни-членки на Европейския съюз, на Съвета на Европа, на ОССЕ, на ООН. Този позор на българските управляващи ще достигне до всички тях. А защо е позор? Защото в текста на резолюцията се казва, че в България има “значително влошаване по отношение на зачитането на принципите на правовата държава, демокрацията и основните права, включително независимостта на съдебната система, разделението на властите, борбата срещу корупцията и свободата на медиите”, отбелязва той.

В документа се посочва, че има сигнали за злоупотреби с еврофондовете и съмнения, че пари на Евросъюза отиват в кръгове, близки до управляващата партия. В резолюцията се изтъква необходимостта от провеждане на сериозни, независими и активни проверки и разследвания за корупция по високите етажи на властта, след появилите се звукозаписи с гласа на министър-председателя, както и във връзка със скандала “Апартаментгейт”, с къщите за тъщи, със сараите на “Росенец”, с Българската банка за развитие, с танкера “Бадр” (аз ще добавя, че в последния скандал е замесено и името на евродепутата от ГЕРБ Емил РадевЕмил РадевЕмил Йорданов Радев е варненски адвокат и политик. Депутат от ГЕРБ в 41 и 42-то (до юли 2014), който гласува против резолюцията). В документа се осъжда правенето на промени в изборното законодателство по-малко от година преди предстоящи избори (вчера обаче българският парламент направи точно това - прие промени само 7 месеца преди редовните избори, а са възможни и предсрочни, и се отметна от изцяло машинно гласуване). В резолюцията има и обща загриженост за бързото приемане на законите в страната, без разисквания и консултации със заинтересованите страни. Освен това се призовава българският Парламент да изпълнява своята роля в осигуряване на отчетност на изпълнителната власт (уви, министър-председателят дори още не е стъпвал в новата сграда на Народното събрание, която се явява бившият Партиен дом). Съвсем логично се отбелязва и “сериозното влошаване на свободата на медиите в България през последното десетилетие”. Изразява се загриженост за “продължаващата практика на оказване на влияние върху медиите чрез преференциално отпускане на средства на Съюза за приятелски настроени към правителството медии”, припомня Слави ТрифоновСлави Трифонов Станислав Тодоров Трифонов e български певец, телевизионен водещ и продуцент. Роден е в.

Цвета Караянчева: Резолюцията на ЕП е политически акт и ще се ползва само от опозицията

В документа се осъждат всички случаи на слово на омразата, основани на пол и сексуална ориентация, както и дискриминацията срещу малцинствените групи, включително от страна на министри от правителството и други високопоставени политици. По отношение на съдебната власт се казва, че остават нерешени системни въпроси в съдебната система, свързани с Висшия съдебен съвет и главния прокурор - и по-специално с липсата на ефективни механизми за отчетност и на функциониращ контрол. В резолюцията се изказва недвусмислена подкрепа за протестиращите над 90 дни български граждани и се изразява “солидарност с българския народ в неговите легитимни искания и стремежи за справедливост, прозрачност, отчетност и демокрация.” В резолюцията евродепутатите взимат предвид, че "исканията на протестиращите включват оставките на правителството и главния прокурор, както и незабавни парламентарни избори", обобщава той.

Евродепутатите взимат предвид и непропорционалното насилие от страна на полицейските органи срещу протестиращите и призовават за пълно, прозрачно, безпристрастно разследване на техните действия. Евродепутатите настояват и за всеобхватно разследване на всички случаи на полицейско насилие срещу журналисти, отразяващи протестите. В резолюцията се изразява и “загриженост във връзка с незаконните и прекомерни одити на частни предприятия, които публично са изразили своята подкрепа за протестите”. Ето такава резолюция за България беше приета в Европейския парламент. 358 евродепутати приеха унищожителните текстове, които казват горчивата и срамна истина за управлението в България. Истина, която всички знаем. Истина, срещу която застанаха българските евродепутати от ГЕРБ, ВМРО и ДПС. Знаем и защо го направиха. Защото те са част от това политическо статукво, което създаде и отгледа тази грозна и срамна истина, която днес не искат да припознаят. Единственото възможно нещо в този момент се нарича ОСТАВКА!", гласи целият пост на Трифонов.

И такааа… Въпреки съпротивата от страна на Европейската народна партия, и най-вече на нейното ръководство, резолюцията...

Публикувахте от Слави Т. Трифонов в Петък, 9 октомври 2020 г.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
10779 51

Свързани новини

Коментари 51

Добави коментар

2020.10.09 | 21:14

40
ШОУМЕНИ ЩЕ НИ УПРАВЛЯВАТ, ТИЯ ЗА КАКВИ СЕ ВЗЕХА, ЧЕ АКЪЛ ЩЕ ДАВАТ!
Бе

2021.04.08 | 10:35

51
Пак добре че не е посраното трио!
ОЛИГОФРЕН

2021.04.08 | 10:33

50
Аз пък подкрепих "Изпразни се! Мили вън!"
Тоя бездарник и безродник!

2020.10.09 | 20:43

38
Славчо е прост като градинска лейка.
Е да, прост е като градинска лейка!

2021.04.08 | 10:32

49
Но пък може да излезе че не е безродник. Ще видим.
Браво на ГЕРБ

2021.04.08 | 10:30

48
Адмирации за безапелационно спечелените избори!
Абе

2021.04.08 | 10:29

47
Къде се ошмули крушевската биволица? Да не е хвърлила оставка?
Алоу, посраните протестъри!

2021.04.08 | 10:28

46
Защо си мислите че Славун има нещо общо с вас?
прост човечец

2020.10.09 | 20:04

34
Не го харесвам. Но напоследък често е прав. А за ОСТАВКАТА е прав на 1000%!

2020.10.10 | 13:53

45
Няма нужда да се представяш,ти си личи че си прост.
K.U.R za BSP, bokluka Radeff i Slavun pedala

2020.10.10 | 12:32

44
Slavune vzemi edin bahur carevica i si go nabutai v bolshevishkia G,US!
диамант

2020.10.09 | 17:30

9
Само плюете тролчета и ни ВДИГАТЕ РЕЙТИНГИТЕ ,благодарим за което.Искате кирливите ризи на Тиквун и диктатурата му да скриете няма как.ЕДНОЛИЧЕН ТЪРГОВЕЦ НА БЪЛГАРИЯ бойко борисов трябва да си ходи и то пеша до БАНКЯ.И днес се прави на ударен пак от къде дошло говоренето за македонско малцинство.Естествено от БЕЗРЕЙТИНГОВИТЕ ПАТРИПУ-КИ.ВМРО ТРЯБВА ДА СЕ ЗАБРАНИ!!!!ОСТАВКА!!!!!

2020.10.10 | 01:10

43
тъпак си ти и трол, безмозъчен щом защитаваш тезата на чалгаря и БСП!

2020.10.09 | 21:05

39

И ти си едно просто стъкълце ама с его и самочуствие на диамантПовярвали си гащници.

2020.10.09 | 18:22

21
Като отидеш в парламента ще се обсъди вкичко това,което си написал"диамант",до тогава е само лично мнение,което касае единствено и само теб.
Аз Българин

2020.10.09 | 18:10

20
Нещастен стар ерген Безпереспективна подлога червена
Мисъл

2020.10.09 | 21:34

41
Тв. 7/8 ,"доброволно" ли е платена от 1 09 2020г. ...само питам ????

2020.10.10 | 01:08

42
ма леле, тоя чалгар се има за гуру,леле мале, 3-та политическа сила? Ужас и срам!

Добави коментар

Водещи новини