Александър Андреев поема ЦИК преди парламентарните избори

  • 09 октомври 2020 10:11

  • 646
  • 2
© Булфото

Досегашният говорител и член на Централната избирателна комисия (ЦИК) д-р Александър Андреев беше избран за неин ръководител. Кандидатурата му бе подкрепена от Народното събрание при гласуване днес. 119 души бяха "за", а 54 -"против". Въздържали се нямаше.

Андреев ще поеме шефския пост в ЦИК след като Стефка Стоева подаде оставка в края на август. Тя се оттегли официално по лични причини, но стана ясно, че че е несъгласна с намерението на правителството отговорността за машинното гласуване да бъде отредена на ЦИК. 

ЦИК: Местните избори бяха спокойни и добре организирани

Александър Андреев е член на ЦИК от 2007 г. насам и вече няколко пъти е бил и говорител на комисията. В парламента бе изтъкнато, че той е завършил право и е запознат с изборния процес у нас. 

В пленарната зала обаче имаше критики, че Александър Андреев хем не е съгласен с промените в Изборния кодекс, хем се съгласява да поеме председателското място.

Отговорът му пък  не удовлетвори опозицията. БСП не подкрепи кандидатурата му.

ДПС пък също имаха възражения относно това, че Андреев не коментира оставката на предишния председател.

 

"Не превръщайте парламента в гумен печат. Искаме да чуем всичко. Избираме председател на най-важния изборен орган", обърна се Йордан Цонев към управляващите. 

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ пък коментира, че се опасяват от хаос на изборите.

Заявка, че няма да подкрепят Андреев дадоха и отцепниците от БСП.

Последвайте канала на

Novini.bg
646 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2020.10.09 | 12:26

2
koi kazal che she ima izrodi,izbori de,to sashtoto
Да се знае

2020.10.09 | 11:24

1
Още едно ГЕРБЕрско куче на пост. Изборите даже няма да имат смисъл, ще си ги нагласят, както нагласят всичко. Не оставка, СМЪРТ за вас мръсни червеи

Добави коментар

Водещи новини