БЗНС обезпокоени от напрежението между България и Северна Македония

  • 08 октомври 2020 14:25

  • 751
  • 1
БЗНС обезпокоени от напрежението между България и Северна Македония
© Булфото, архив

БЗНС изразява безпокойство от рязкото влошаване на отношенията между Република България и Република Северна Македония. Ако тази тенденция продължи и кулминира в налагането на вето от страна на България на започването на преговори за присъединяване на РС Македония към ЕС, това ще нанесе непоправими щети на двете държави и на техните народи. Това се казва в декларация на партията. 

На 5 октомври Българският културен клуб в Скопие излезе със свой Меморандум за решение на историческия спор в духа и буквата на „илинденския“ Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония. Присъединяваме се с цялото си сърце и душа към призива двете правителства да изготвят предложените в Меморандума „времева рамка“ и „пътна карта“ за работата на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси.

Екатерина Захариева ще приеме министъра на външните работи на Република Северна Македония

Националният интерес изисква както да се преодолеят проблемите, наслоени от идеологизираната югославска, но и българска тоталитарна историография, така и да се засили сътрудничеството между двете страни във всички области на икономическия, политическия и културен живот.

България и Северна Македония са вече съюзници в НАТО и е от общ интерес Северна Македония час по-скоро да стане член на ЕС. Колкото до историческите спорове, то те, както предлага Българският културен клуб в Скопие, трябва да бъдат решени на базата на „духа и буквата“ на Договора от 1 август 2017 г., отбелязват още от партията.

Последвайте канала на

Novini.bg
751 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
гост

2020.10.08 | 14:34

1
Драги ми Радане ....

Добави коментар

Водещи новини