Красимир Ципов: Ако изборите са редовни - купуваме машини за вота

Гласуването с машини и хартия ще е в полза на избирателите, въпреки че имаше притеснения от създаването на хаос. Това заяви депутатът от ВМРО Александър Сиди в ефира на БНТ. 

В Германия машинният вот бе отменен, подчерта още той.

Красимир ЦиповКрасимир ЦиповКрасимир Ципов е български политик, народен представител в 41, 42, 43 и 44-то Народно събрание. На два от ГЕРБ пък заяви, че ако изборите са редовни, те смятат, че машини ще могат да се закупят.

Припомняме, че президентът Румен РадевРумен Радев Румен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на наложи вето на  последните поправки в ИК, което днес се гледа в Пленарна зала.

НА ЖИВО: Парламентът решава за ветото на президента

Той поясни, че не споделят мотивите на ветото на Радев и то ще бъде отхвърлено и в пленарна зала, както преди ден на правна комисия. По думите му мотивите не са издържани, я в тях самите имало противоречия. От една страна се посочвало, че машинният вот ще облекчи избирателя, а от друга страна , че поправките за облекчаването на протоколите всъщност щели да затруднят членовете на секциите. Ципов поясни, че при всички положения ще има прехвърляне на данни от машините в протоколите. Даде да се разбере, че у нас няма такива машини, които да издават протокол, който да отговаря на изискванията на ИК.

Според Ципов смесеното гласуване - с хартия и машини  е с цел да се запази тайната на вота и да се даде възможност хората да гласуват спокойно и изрази притеснения от опашки при вот само с машини.

По думите му ЦИК не трябва да има притеснения относно организацията на машинния вот., къде ще се съхраняват устройствата. Даде да се разбере, че при нужда компетентните органи могат да предоставят помещения. Той даде за пример евровота през 2019 година, когато имало много добра организация с доставчика.

Относно референдумите и Ципов, и Сиди поясниха, че допитвания по теми като държавното устройство не отменят провеждането на ВНС, което всъщност взима финалното решение.

Коментари

  1. 2020.10.08 | 10:16
    ТЦЪ !ГЛАСУВАНЕТО ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ АБСОЛЮТНО БЕЗПЛАТНО С БЕЗПЛАТЕН SMS ,МОНИТОРИНГ ПРЕЗ ЦЕЛИЯ ДЕН ОТ НАРОДА + БЛОКАЖ НА ДУБЛИРАЩИ СЕ ЕГН-та
  2. 2020.10.08 | 09:53
    ГВ герб с ултиматум ли работят егати наглите индивиди
  3. 2020.10.08 | 09:31
    А бе женчо, защо поставяте условия за купуването на машини .Щом ще има хартиено гласуване ,и че ще агитирате секционните комисии да гласуват само хартиено ,въпреки че ще има и машинно -няма смисъл нито да купувате нито да наемете машини за гласуване .Нама смисъл да изхарчите и да ограбвате парите на данъкоплаците
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Политика

още

Анкета

Кое е събитието на изминалата седмица?

Кое е събитието на изминалата седмица?

Избрано от Интернет