За България правата на гражданите са въпрос от изключителна важност след Брекзит

  • 07 октомври 2020 14:31

  • 620
  • 0
За България правата на гражданите са въпрос от изключителна важност след Брекзит
© Pixabay

България приема правата на гражданите за въпрос от изключителна важност след Брекзит и отдава специално значение на изпълнението на Споразумението за оттегляне на Великобритания от Европейския съюз. Това е позицията, която страната ще защити на заседанието на Съвета „Общи въпроси“ (СОВ) на 13 октомври в Люксембург. Днес текстът беше одобрен от Министерския съвет.

В позицията се заявяват приоритетите на България за бъдещите отношения ЕС-Великобритания: мобилност, включително безвизово пътуване за краткосрочни визити на основата на реципрочността, както и недискриминация и гаранции за широк обхват на договореностите в областта на социалната сигурност. Други приоритети са транспортната свързаност, сътрудничество в областта на вътрешната сигурност, признаване на професионалните квалификации и осигуряване на благоприятни условия за електронна търговия.

Фон дер Лайен: Споразумение между ЕС и Великобритания за Брекзит все още е възможно

Освен отношенията EC-Великобритания СОВ ще обсъди Годишния доклад на ЕК за върховенството на правото и подготовката на следващия Европейски съвет на 15-16 октомври 2020 г.

 

Филип Епитропов
620 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини