Кметът на Пловдив е запознал чешкия посланик с развитието на града

  • 05 октомври 2020 19:20

  • 414
  • 0
Кметът на Пловдив е запознал чешкия посланик с развитието на града
© Булфото

Кметът на Пловдив Здравко ДимитровЗдравко ДимитровЗдравко Димитров Димитров е български политик, Областен управител на област Пловдив. Роден е на е запознал посланика на Чешката република в България Лукаш Кауцки с развитието на града през последните години по отношение на образованието, икономиката и по-конкретно с Тракия икономическа зона и големите инвестиции на световни компании, благодарение на които регионът става все по-привлекателен за бизнес. Това съобщиха от пресцентъра на общината.

Лукаш Кауцки е подчертал, че Пловдив има голям потенциал на развитие от гледна точка на културния и историческия туризъм. Според него е важно да се увеличат възможностите за бизнес сътрудничество между двете страни.
При посещението си в Пловдив посланикът е разгледал и посетил някои от обектите, дело на Йосиф Шнитер. Поводът е годишнина от рождението на един от най-видните архитекти и инженери на Пловдив, създал първия градоустройствен план, дал основата на съвременния облик на града под тепетата.

Изграденото от именития чешки архитект привлича и до днес ценители на красивите сгради от цял свят и буди възхищение у всички, докоснали се до тези шедьоври. Той проектира десетки сгради, които могат да се видят и до днес: църквите "Свети Свети Кирил и Методий" и "Свети Георги Победоносец", камбанариите на катедралния храм "Успение Богородично" и на църквата "Света Петка", сгради по Главната улица, "Отец Паисий", "Иван Вазов", бул. "Руски", Градската художествена галерия в Стария град, Природонаучния музей и други, припомнят от Общината.

В знак на уважение Лукаш Кауцки е поднесъл венец пред паметника на Йосиф Шнитер на пл. "Независимост", дело на скулптора Цвятко Сиромашки. По време на посещението си той е бил придружаван от почетния консул на Република Чехия Иван Соколов, заедно със студенти от специалност "Славянска филология" и "Право" от Пловдивския университет Паисий Хилендарски, се посочва още в съобщението.

Последвайте канала на

Novini.bg
414 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини