Политолог: Обезверяването на хората създава форма на социалистически тип манталитет

  • 05 октомври 2020 12:53

  • 1070
  • 2
Политолог: Обезверяването на хората създава форма на социалистически тип манталитет
© Булфото, архив

Политологът Димитър Аврамов коментира, че има обективни тенденции на промяна в обществото. По думите му един от вариантите на промяна е свързан с тенденцията на отслабване на парламентите и на засилване на изпълнителната власт.

В неговата книга "Новата държава" се казва, че в крайна сметка хората, които държат изпълнителната власт, да я засилват за сметка на хората. Обществата пък започват да губят контрола. 

На въпрос за силата на протестите, Аврамов каза, че трябва да обърнем поглед към Унгария преди 5-6 години.

"Тогава унгарците излязоха на улицата, протестираха, дойде правителството на Орбан, което промени Конституцията, отслаби ролята на парламента и днес Унгария е една по-авторитарна държава. Това, разбира се, не значи, че българските протести ще доведат до това. Всяка страна е уникална, има свои специфики. ЕС е политически свят на национални държави, които са извървели своя исторически път. В Европа няма един модел на държавност", обясни той.

И добави, че у нас протестите са били важни, защото хората не си дават сметка колко огромна всъщност е българската държава.

Иван Начев: Натискът на Брюксел към България ще се засили

"Тя разпределя 42,5% от БВП. За сравнение в социалната държава Франция, която събира много големи данъци, с огромни социални услуги, този процент е 22%. Въпросът е тези 20% повече дават ли щастие на хората? Очевидно отговорът е не", каза Аврамов.

"Ако при 42,5% на държавата спрямо продукта на нацията държавата продължи да се увеличава, хората ще станат много малки. Те ще се смаляват като значение, психологически ще се смаляват и ще се обезверят. Обезверяването на хората създава своеобразна форма на социалистически тип манталитет, без да има социализъм. В такава среда се установява държавен капитализъм и пълен контрол на правителството над икономиката чрез икономически сектори, в които управляващите, министрите избират кой да работи, кой да управлява, кой да успява. И това просто е един подреден свят на контрол, но подреден от някой друг, не от българските граждани. Трябва да се зададем въпрос искаме ли да живеем в този свят?", анализира още политологът. 

Последвайте канала на

Novini.bg
1070 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Тоя пак си рекламира книгата

2020.10.05 | 13:21

2
Да та и в голямото рядко щастие! Напишете ,,Платено събщение".
Будапеща до червения кремълоподлог

2020.10.05 | 13:14

1
УНГАРИЯ е СТРАНА от ЕС и НАТО, бесепарски изроде! Още от 1956 Унгария МРАЗИ русофилистиците, защото е ОКУПИРАНА от братушките ти! Ела в Унгария да видиш какво става бе , червен кремълски г.ъзолизец! каква авторитарна държава, в която цари ред и и дидсциплина?! Младите семейства се подпомагат с 33 000 евро на година! Да да няма грешка в цифрите! Ние не искаме Никаква оръфляци, изпратнеи срещу ХРИСТИЯНСКА Европа! Сиктир мамицата ти болшевишка гадна! Само бившите крадци са за стария строй, защото и на тях като на олигарсите от БКП-БСП-ДС-НСО Орбан им спряха кранчето с парите и ги набутаха в затворите! В БЪлагрия Лозан Панов и червеният съд както и русфилистичните предатели като рускиянта Йончева или руските подлоги като радефф саботират ЗАКОННО и ДЕМОКРАТИЧНО ИЗБРАНОТО ПРАВИТЕЛСТВО! Апел към комунделските демократи в България - демонстрирайте срещу диктаторите Путин и Лукашенко, гнусни болшевики!

Добави коментар

Водещи новини