Социолог: С плавни темпове управляващата партия губи подкрепа

Ако изборите са днес пет партии щяха да влязат в парламента – БСП, ГЕРБ, „Има такъв народ“, „Демократична България“ и ДПС. 

ГЕРБ и БСП са с почти изравнен резултат, отчита проучване на обществените нагласи, направено от агенция „Маркет Линкс“. То е по поръчка на бТВ и е проведено сред 1058 лица над 18 г., в периода 18 – 26 септември 2020 г. по метода на пряко-личното интервю и онлайн анкетата.

Социологът Добромир Живков коментира в „Тази сутрин“, че през последните месеци с плавни темпове управляващата партия губи подкрепа, докато социалистите печелят електорат.

„Откакто започнаха протестите и се наситихме със всички скандали в публичното пространство – ГЕРБ започна да губи и се сви до своето партийно ядро. БСП успява да има прираст, но той не е съществен, не е органичен заради нещата, които предлагат на политическия пазар. По-скоро това е реакция срещу ГЕРБ“, заяви Живков.

По думите му електоратът на левицата се консолидира преди избори, а вътрешнопартийните борби слабо влияят на обществената подкрепа за партията. Според проучването, под 4% подкрепа получават коалиционните партньори в управлението – „Обединени патриоти“

„В обществото се наблюдава спад на удовлетвореността от управлението на страната. Това е фактор от отчуждението от политическата система и институциите. Заради усещането са корупция, влошена съдебна система и че гражданите нямата възможност да влияят“, коментира Живков.

В контекста на политическата криза у нас, социологическото изследване показва, че нагласата към европейските институции се възприемат като инструмент за разрешаване на вътрешнополитическите проблеми.

71% от запитаните искат Европейската комисия да се ангажира с актуалните събития в страната. Същевременно над половината отговарят, че ЕК няма основание да блокира финансова помощ за България.

„Все още по-разпространено е мнението, че премиерът и ГЕРБ се ползват с доверие в европейските институции. Има сериозни очаквания европейските институции да се ангажират по-задълбочено с проблемите у нас, което в някаква степен се случи чрез Механизмът за върховенството на закона“, уточни социологът. 

Живков уточни, че според проучването, геополитическата ориентация на България към ЕС и НАТО – не е застрашена.

Коментари

 1. 2020.10.03 | 03:37
  А Атака с какви темпове губи подкрепа? Толкова ги подкрепяме тия протести , а ни няма в класацията..
 2. 2020.10.01 | 09:53
  Ку.р за Гадев, два за Деса, долната метреса :)
 3. 2020.10.01 | 09:50
  Поредното поръчково изследване, и то на бтв - цирк Буш!
 4. 2020.10.01 | 09:47
  С плавни темпове депутатите от БСП напущат парламентарната си група (а съветниците на Радев - президентството). За Слави - изборните резултати ще бъдат коректив на махленските слухове за популярност. Има такъв народ, който няма да го подкрепи по никакъв начин... ДПС-то - да премести централата си отвъд границата на югоизток - където е основният му електорат - така Правата и Свободите най-сетне ще се срещнат лице в лице с Развитието и Справедливостта - пожелавам им успех (но това вече няма да касае българите)...
 5. 2020.10.01 | 09:47
  НИКОГА ПОВЕЧЕ КОМУНИСТИ, НИТО ШОУМЕНИ ДА НИ УПРАВЛЯВАТ! ОТНОВО ЗА ГЕРБ ЩЕ ГЛАСУВАМЕ. ТЕЗИ СОЦИОЛОЗИ СА ПЪЛНА ГОЛА ВОДА.
 6. 2020.10.01 | 09:46
  НИКОГА ПОВЕЧЕ КОМУНИСТИ, НИТО ШОУМЕНИ ДА НИ УПРАВЛЯВАТ! ОТНОВО ЗА ФЕРБ ЩЕ ГЛАСУВАМЕ. ТЕЗИ СОЦИОЛОЗИ СА ПЪЛНА ГОЛА ВОДА.
 7. 2020.10.01 | 09:37
  Никога БСП...Завинаги с ГЕРБ!
 8. 2020.10.01 | 09:37
  Не са плавни темповете, а доста ускорени.
 9. 2020.10.01 | 09:28
  Не,че БСП не се е самозабравила...!Но как само се самоуспокоява самозабравилата се гербаджийска общност...!Вече и Европа си отвори очите за далаверите и корупцията у нас,а вие си пускайте изтърканите и заучени лафове на вашата ПКП,че всичко е ОК...
 10. 2020.10.01 | 09:25
  Глупости. Допитването е проведено избирателно - само сред симпатизанти на БСП.
 1. 1
 2. 2

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Политика

още

Анкета

Според вас имат ли отношение изборите в САЩ в България?

Според вас имат ли отношение изборите в САЩ в България?

Избрано от Интернет