Радев: Държавата да подкрепя още повече отбранителната индустрия

  • 30 септември 2020 16:41

  • 439
  • 12
Радев: Държавата да подкрепя още повече отбранителната индустрия
© Булфото

Българската държава да подкрепя отбранителната индустрия чрез създаване на подходяща институционална среда и условия за реализацията на нейната продукция на международните пазари. За това призова президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на при откриването на 14-ата специализирана международна изложба за отбранителна техника „Хемус – 2020“.

Тази година се навършват 25 години от създаването на международното изложение, в което участват 80 изложители от 18 държави.

Държавният глава подчерта, че отбранителната индустрия е специализиран сектор от икономиката, който не само осигурява трудова заетост и приходи в бюджета, а обединява производства с висока добавена стойност и е двигател за развитието на международното партньорство в сферата на отбраната.

„Очаквам, че Министерството на отбраната, след дълги години на финансови ограничения, ще се обръща все повече към родната отбранителна индустрия и то не само за доставка на боеприпаси и въоръжение, а за внедряване на нови технологии и научни разработки“, посочи президентът.

По думите на държавния глава, разширеното участие на българските институти, звена и организации в областта на отбраната в международното изложение не е само демонстрация на способности, но и доказателство, че страната ни може да бъде още по-успешна в използване на възможностите, предоставяни от Европейския фонд за отбрана и във водещи европейски проекти в областта на сигурността и отбраната.

Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на подчерта, че през годините международната изложба „Хемус“ се е утвърдила като успешен форум – пресечна точка на интересите на бизнес субекти, правителствени, неправителствени и научни организации, което предоставя отлични възможности за развитие на ползотворни контакти, обмяна на знания, опит и нови технологии и изграждане на ефективно партньорство.

„Вярвам, че и тази година българската отбранителна индустрия ще представи нови продукти с високо качество и висока научно-технологична стойност“, заяви още в словото си при откриването на специализираната изложба държавният глава.

По-късно по инициатива на президента се проведе среща с представители на българската отбранителна индустрия и наука, в която участваха и вицепремиерът и министър на отбраната Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността, министърът на икономиката Лъчезар БорисовЛъчезар БорисовЛъчезар Борисов е роден през 1978 г. в гр. Самоков. Завършва с отличие гимназия „Константин и началникът на отбраната Емил Ефтимов. Според държавния глава българският военнопромишлен комплекс има и експертизата, и възможностите да бъде реална част от процеса на модернизация на Въоръжените сили, ако договорите за доставки на въоръжение са придружени и от споразумения за индустриално сътрудничество и трансфер на технологии.

Представителите на бизнеса призоваха за редовен диалог с професионалното и политическото ръководство на Българската армия, на която да бъдат своевременно решавани проблемите пред отбранителната индустрия. Продукцията на българския военно-промишлен-комплекс се цени високо в чужбина, предназначена е предимно за износ и е крайно време да получи същото признание и в България, призоваха участниците в срещата.

Представителите на бизнеса благодариха на държавния глава за последователната подкрепа и за включването на компании от отбранителната индустрия в икономическите делегации, придружаващи президента при визитите му в чужбина и призоваха това да се превърне в практика и за другите български институции.

Последвайте канала на

Novini.bg
439 12

Свързани новини

Коментари 12

Добави коментар
ТА-ДУФ ТА-ДУФ КАУНЕ, ТА-ДУФ ТА-ДУФ ШЕРБЕТЕ

2020.09.30 | 21:11

5
КАУНА ПАК СЕ ИЗРЯЗА.
Стефанов

2020.09.30 | 20:44

4
Радев, осъзнай се, не си в казармата и да даваш команди лайнярино, стига с това "трябва" ставаш банален.
КГБ- олигофренът радефф

2020.09.30 | 17:27

2
повтаря това, което му подшушнат по микрофона , скрит в яката на марковия костюм! радефф е най-простият РезиЛдент, който България някога е имала! По-прост и от най-простия - бай Тошо правешки! Единицата за олигофренщина и гьонсуратлък се казва ЕДИН РАДЮ по SI системата - 1 РР! Той самият обаче е тъп поне 10 000 РР!

2020.09.30 | 17:23

1
Срам и позор е тая злобна карикатура.. Срам ме е от този фатмак
а

2020.09.30 | 22:08

6
“принципният и доблестен” пишман президент е бъркал в държавни офиси под полата на негова служителка и подчинена.Същата той назначава на втори договор за оказаните сексуални услуги.Кукловодите му ги принудиха да се бракуват ,за да му наложат измамната визия за изборите,че е честен човек,глава на семейство и натовски генерал.
а

2020.09.30 | 22:08

7
Кръгом и бегом към Сибир и не се обръщай назад. Космически нива делят Радев от Борисов, този доблестен патриот. Скоро кликата на недоразумението Радев, ще се изяде от вътре.Падението му ще бъде невероятна гледка за зрителя.Скоро ще търка наровете на някой затвор .
ц

2020.09.30 | 22:10

9
Космически нива делят Радев от Борисов, този доблестен патриот. Скоро кликата на недоразумението Радев, ще се изяде от вътре.Падението му ще бъде невероятна гледка за зрителя. Радев ще търка наровете по затворите.

2020.09.30 | 23:39

11
а

2020.09.30 | 22:13

10
цър цър ..Мишката Радев е в капана,който му е щракнал опашката и сега му остава само да църка от болка. ..цър цър Много хора свалиха доверието си от президента, когато чуха телефонния му разговор с ген. Стойков. Беше унизително да чуем как държавният глава не оспори намерението да се крият документи и обеща да изпрати "Митко" на помощ.
б

2020.09.30 | 22:10

8
По-голям гьонсурат от тази твар няма! Властите вървели по неговите стъпки! Ти да видиш! А втората му, "първата дама" носила мартеници из Трънско. Боже, боже! Що не слезеш да си прибереш вересиите, боже?

2020.09.30 | 18:21

3
А грипенските комисионни висят със страшна сила и затова правиш опит за преврат, фатмак тъп и неграмотен!!!

2020.09.30 | 23:42

12
Вероятно това са пачките, които самият Радев с дрона ги е скрил в шкафчето на Борисов.И сега крадеца вика-дръжте крадеца.

Добави коментар

Водещи новини