Лиляна Павлова каза за какво ще се използват 25 милиона евро от ЕИБ

  • 30 септември 2020 13:46

  • 1452
  • 1
Лиляна Павлова каза за какво ще се използват 25 милиона евро от ЕИБ
© Лиляна Павлова, фейсбук

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) предоставя заем в размер на 25 млн. евро на фонд ФЛАГ, предназначен за насърчаване на обновлението и възстановяването на градовете в цяла България. Вицепрезидентът на Европейската инвестиционна банка Лиляна ПавловаЛиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Родена определи и как ще се усвоят средствата.

В свой пост във фейсбук тя посочи, че 20% от инвестициите са за енергийна ефективност и приспособяване към изменението на климата.

От проектите, които ще получат подкрепа, се очаква да разкрият 1500 работни места в строителния сектор

Фонд ФЛАГ ще добави равностойна на размера на заема сума от 25 млн. евро от собствени ресурси и ще насочи общата сума от 50 млн. евро към общини, общински предприятия и други институции, които отговарят за предоставянето на обществени услуги.

ФЛАГ ще подкрепя инвестиции в модернизиране на градски зелени площи и открити публични пространства, подобряване на устойчивия градски транспорт и обновяване и реконструкция на обществени сгради (училища, здравни центрове, административни сгради). Освен това, Фондът ще насочи усилията си към модернизиране на основна дребномащабна общинска инфраструктура (улична мрежа, питейна вода, канализация) и мерки за приспособяване към изменението на климата.

Кирил Ананиев затапи Корнелия Нинова за външния дълг

Този договор е част от по-широко сътрудничество, което увеличава възможностите за финансиране за градско развитие по линия на средствата за сближаване, отбеляза още Лиляна ПавловаЛиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Родена.

По-рано тази година ЕИБ и Фондът на фондовете (“Фонд мениджър на финансови инструменти в България”) създадоха Българска инвестиционна и координационна платформа за градско развитие. Платформата, която се финансира от Европейския консултантски център по инвестиционни въпроси, има за цел да координира усилията на партньорите, които предоставят финансиране и консултации, както на европейско, така и на национално ниво, и да съдейства за съчетаване на европейското финансиране за сближаване с кредитирането и консултациите от страна на ЕИБ чрез специализирани финансови инструменти и посредници за градско развитие в полза на българските общини.

Подкрепата на ЕИБ за Фонд ФЛАГ ще играе важна роля и по отношение на капацитета на фондовете за улесняване на усвояването от съответните бенефициенти на допълнителни средства от Структурните фондове на ЕС в подкрепа на градското развитие, добави още Павлова. 

Като банка на ЕС, ние сме поели ангажимент да продължим да играем основна роля в подкрепата на проекти за намаляване на регионалните различия и действия в областта на климата в цялата страна чрез нашата кредитна и консултантска дейност.

Последвайте канала на

Novini.bg
1452 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
айде на

2020.09.30 | 22:46

1
ЧЕКМЕДЖЕТАТА !!!

Добави коментар

Водещи новини