Министърът на икономиката: Премиерът разпореди да оттеглим проекта за вендинг машините за лекарства

  • 29 септември 2020 21:37

  • 1814
  • 9
Министърът на икономиката: Премиерът разпореди да оттеглим проекта за вендинг машините за лекарства
© Булфото (архив)

Правителството се отказа от решението си да подкрепи проекта за търговия с лекарства от вендинг автомати. Одобрението и отмяната му бяха публикувани едновременно тази сутрин.

В ефира на БТВ министърът на здравеопазването заяви, че кабинетът е отменил решението си, но не заради медийния шум.

Малко по-късно министърът на икономиката обясни, че отмяната е станала по разпореждане на премиера, след анализ на ситуацията.

Двете решения на Министерския съвет – за подкрепа и за отмяна на подкрепата за проекта, са с една и съща дата, 25 септември.

Въпросите, които се породиха са – защо министърът на икономиката не взема предвид становището на здравния министър, че така планираната търговия с лекарства нарушава закона, и в крайна сметка предлага кабинетът да даде зелена светлина, като сключи меморандум за разбирателство с инвеститора "ПОС Фарма".

Инвестиционният проект постъпва в Министерството на икономиката чрез Агенцията за инвестиции. Министърът на икономиката Лъчезар БорисовЛъчезар БорисовЛъчезар Борисов е роден през 1978 г. в гр. Самоков. Завършва с отличие гимназия „Константин го изпраща до останалите си колеги за съгласуване. В три страници здравното министерство описва противоречията със законодателството.

Министър Ангелов с важна информация за здравната обстановка у нас и брифингите на Щаба

На въпрос на БТВ прочел ли е становището на здравния министър преди да входира предложението, Лъчезар БорисовЛъчезар БорисовЛъчезар Борисов е роден през 1978 г. в гр. Самоков. Завършва с отличие гимназия „Константин отговори: "Това е работа на експертите, очаквате ли един министър да влиза в най-дребния детайл..."

След аргумент, че преди да се подпише документ, е редно да се изчете, Лъчезар БорисовЛъчезар БорисовЛъчезар Борисов е роден през 1978 г. в гр. Самоков. Завършва с отличие гимназия „Константин все пак отговори: "Разбира се, че съм го чел".

Здравният министър съгласува предложението с бележките по него и изпраща становището към икономическото ведомство на 9 септември – или две седмици преди кабинетът да вземе решението, а след това да го отмени по разпореждане на премиера, заради становището на здравния министър.

"Аз се съобразих с него, премиерът се съобрази с него, той нареди, решението е отменено", заяви икономическият министър.

"Министерски съвет отмени този проект, за да не остава в обществото усещане за някакъв вид непрозрачност, напротив – процесът е прозрачен", коментира в "Тази сутрин" Костадин АнгеловКостадин АнгеловКостадин Ангелов е роден на 7 юни 1977 г. Завършва Медицинския университет в София през 2004 г..

Дружеството също изтегля проекта си. Така няма да получи сертификат за приоритетен инвестиционен проект, който щеше да осигури бърза административна писта за реализация и държавна помощ до 375 хиляди лева.

"Целта е да се вземат едни пари и да се каже ние имаме номер едно инвестиция", коментира бившият председател на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов.

Подобни дискусии имаше тази година и в щата Флорида, където се предложи законодателна промяна, която да позволи отпускане на лекарства с рецепта през автоматични машина.

В град в Германия пък, останал без аптека, фирма поставила вендинг машина за лекарства, но местните власти бързо я забранили. Решението им е обжалвано, а съдът постановява, че са нарушени редица закони.

Последвайте канала на

Novini.bg
1814 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар

2020.09.29 | 22:17

3
Този е поредният министър, за чието съществуване човек разбира по малоумните идеи, които се опитва да реализира.
Matrialo

2020.09.29 | 21:53

2
този е съперник на цвета!
ВИНКЕЛ

2020.09.29 | 21:50

1
Как върви КОМПИРА в Самоков, "Другарю-министър"?!
Ръб

2020.09.29 | 22:52

4
По интересното е Ти защо си министър тогава ,щом не можеш да вземеш адекватно решение съобразено с общественият интерес.
стига с тоя монопол на аптеките

2020.09.29 | 22:55

5
в населени места без аптеки - цели села, трябва да има поне такива машини, за да се гарантира правото на здравеопазване на живеещите там. да сложат в тези машини поне лекарствата, които се продават без рецепта в аптеките
лайнар

2020.09.30 | 04:51

8
Този е поредното бойково недоразумение.
Lissa

2020.09.30 | 01:11

7
Искаш ли да си намериш жена за една нощ? Влизай в --- Sexcris.Com
Истината

2020.09.29 | 23:40

6
Честито Българи! Брутен външен дълг 75 милиарда лева! Избирайте ги още, живейте си в колонията, докато ви вземат и задните дворове!
след

2020.09.30 | 06:12

9
след като всички решения се вземат от тиквата в джипа, за къв чеп са тези министри??? фигуранти

Добави коментар

Водещи новини