Политолог: Протестът може да се видоизмени

  • 27 септември 2020 17:24

  • 3325
  • 2
Политолог: Протестът може да се видоизмени
© Кадър: Нова телевизия

Протестът през последните 80 дни е протест на центъра, но е възможно да се видоизмени и да се превърна в протест на периферията. Това коментира политолога от Изследователски център „Тренд Анастас Стефанов в предаването „Неделята” на Нова телевизия.

„На хората в столицата сякаш дневният им ред е различен, не са сред уязвимите групи. Ако този протест, който наблюдаваме, е протест на центъра и артикулира теми като правова държава и върховенство на закона, в един момент може да се премине към протест на периферията, а нейният дневен е със социално икономически контекст”, обясни Стефанов.

Протестен митинг-концерт блокира кръстовището на "Орлов мост"

Според доц. Георги Бърдаров протестите при всички положения са смесени и социалният елемент присъства. „В периферията населението е силно застаряло, хората ги интересува ежедневното оцеляване”, коментира ое доц. Бърдаров. Той даде за пример община Бойница, където смъртността е 51 промилае висока. Такава смъртност нямало дори на местата с военни конфликти и болестни пандемии като СПИН.

„От това, което се случва в България, ще загубят определени кръгове. Протестът е миксиран. Ситуацията е комплицирана и като участници, и много трудно можем да кажем кой ще спечели”, заяви още Бърдаров.

„Въпросът е колко хора ще загубят. Това ме притеснява. От цялата ситуация ще загубят обикновените хора”, смята Бърдаров.

Според Анастас Стефанов ще спечели този, който най-добре успее да артикулира проблемите и да влезе в най-добра комуникация с протеста.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3325 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2020.09.27 | 21:12

2
Господин Доцент, откъде го измислихте този смесен протест? Вие поне веднъж чухте ли друго искане освен оставките? Да, знам, че не сте, защото никой не е чул. А, кой ще загуби от цялата идиотщина е пределно ясно - българският народ. Не чухте ли, че в европарламента вече се говори за спиране на парите за България. Страхотен успех на протестите и ето как от последна в ЕС, България ще стане последна в цяла Европа.

2020.09.27 | 20:20

1
Плъх безполезен

Добави коментар

Водещи новини