ВМРО: Проф. Ивайло Дичев да се извини публично заради спекулата с историята на България по отношение на Македония

От ВМРО настояват преподавателят в СУ „Св. Климент Охридски“ да бъде докладван на Етичната комисия. Повод за това е интервю с проф. Ивайло Дичев от Софийски университет „Св. Климент Охридски“ пред македонска телевизия, в което ученият наговорил редица нелепости, измислени факти, абсурдни антибългарски тези, посочват от Национален младежки комитет на ВМРО, като уточняват, че ги е срам.

Това е повод да изпратим писмо до проф. дфн Анастас Герджиков от името на НМК на ВМРО, в което отправяме призив към него да докладва проф. Ивайло Дичев на Етичната комисия към СУ заради скандалното му изказване в македонската медия.

Пендаровски: Гоце Делчев е македонски революционер - за нас трябва да бъде чест, че и друг народ го чувства като свой герой

В контекста на добрите взаимоотношения между двете страни не е редно да се правят такива изказвания, още повече че бившият ректор проф. Иван Илчев е член на историческата комисия към правителството. Казаното от проф. Дичев уронва престижа не само на българската държава, но и на университета, превърнал се в символ на образованието у нас.

Твърдо се обявяваме против твърдението, че ние от ВМРО използваме темата за Македония за отклоняване на вниманието от протестите. Това е груба спекулация, която обижда всички българи, отдадени на над 100-годишната кауза Македония. Обижда всички македонски българи, дали живота си, посветили се на делото. Обижда македонските родове Шапкареви, Дрангови.

Ние от ВМРО винаги сме били застъпници за всички българи от диаспората независимо от политическата обстановка в страната. За тези груби и несъстоятелни обвинения ние държим проф. Дичев да се извини публично. Звучи абсурдно университетски преподавател да повтаря целенасочено македонистките тези, че след Втората световна война българските войски под егидата на нацистите от Германия са окупирали Македония и Егейска Тракия; че македонците учели по история, че българите са фашисти, а пък ние – че този момент е било Освобождението на българите по тези земи; че ние българите, трябва да поемем вината за това време и за окупацията. Моля? Г-н Дичев, отново ще Ви кажем – извинете се, веднага, бързо.

България не е окупирала Македония и Егейска Тракия. България се е борила за своя национален идеал, за своя народ, за своята кауза. Нещо, което на Вас очевидно Ви е непознато. Чрез думите си потъпквате паметта, делото и борбата на загиналите за свободата на българския народ. Абсурдни са и противоречивите коментари относно т.нар. „македонски“ език, с които професорът обиди своите колеги от БАН, които ясно и категорично доказаха, че това, което няма значение за г-н Дичев, всъщност е диалект от българското езиково землище.

Настояваме и заради тези свои твърдения преподавателят да прояви колегиалност и да се извини на Българската академия на науките. Имаше и няколко интересни моменти в интервюто на проф. Дичев, в което той говори за това, че миналото няма да се промени и защо трябва да се занимаваме с него. Миналото си е там и се изучава и интерпретира. Точно така, проф. Дичев – много правилно – интерпретира се.

Ако комисията между България и Македония за разрешаване на спорната история не разреши проблемите с историята, то тя ще продължава да бъде интерпретирана грешно, ще продължи македонистката пропаганда, а нашите събратя оттатък границата ще продължават да бъдат облъчени от коминтерновската машина. Г-н Дичев, докато говорите за мостове и магистрали за сближаване на „двата ни народа“.

Вие продължавате да ги горите и продължавате да разширявате пропастта, отваряна години наред от съветските, сръбските и българските комунисти. Ние не искаме това! Ето защо ще продължаваме да се борим тази комисия да изчисти спорните въпроси, за да няма изкривяване и злоупотреба с историческите факти, защото Македония е българска и ще остане такава, докато всички ние се борим за всеки един българин от Охрид до Черно море!

Коментари

 1. 2020.09.27 | 16:35
  ВМРО,фалшиви патриоти,чували ли сте,за българския окупационен корпус в Македония?Нестните са казвали,бугарско войску много,бацни пушка у земю,бегай у кукю.Вие нямате нищо общо с истинското ВМРО.
  1. 2020.09.29 | 00:22
   Моля Ви се, Вие сърбин ли сте, че пишете на сръбски. Българите са посрещали българската войска с други думи. Иначе... може да си ходите в Белград да Ви платят
 2. 2020.09.28 | 21:28
  СЪД ЗА ТОЯ БОКЛУК.ГЕШЕВ СПИШ ЛИ?
 3. 2020.09.28 | 00:05
  ДОБРЕ, ЧЕ НЕ СИ ЖИВЯЛ ПОД СЛЪНЧЕВИЯ РЕЖИМ НА НА СЪРБИЯ И ГЪРЦИЯ. Затова сега можеш да говориш за българска окупация. Жалка работа!
 4. 2020.09.26 | 16:19
  Всъщност Царство България под егидата на Нацистка Германия окупира части от Кралство Югославия и Кралство Гърция.
  1. 2020.09.28 | 00:02
   ДОБРЕ, ЧЕ НЕ СИ ЖИВЯЛ ПОД СЛЪНЧЕВИЯ РЕЖИМ НА НА СЪРБИЯ И ГЪРЦИЯ. Затова сега можеш да говориш за българска окупация. Жалка работа!
 5. 2020.09.26 | 16:43
  ...Дичев е АНТИБЪЛГАРСКИ историк и говори неистини. .... Историческата истина,за съжаление ,се манипулира от АНТИБЪЛГАРСКИТЕ ПРЕДАТЕЛИ като този Псевдо професор и комунистически изрод ( Той е от простаците, плачещи най-накрая да си получат заслуженото в затвор за национално предателство ! ... Може и 100 камшика на голо ...! .... Същински ЮДА ! Продал се за 30 сребърника ! .... И той преподава Българската История на младите българи ! .... Кошмар !
  1. 2020.09.27 | 23:59
   МОЛЯ ВИ СЕ, НЕ ГО НАРИЧАЙТЕ ИСТОРИК. ТОЙ НЕ Е ТАКЪВ И МУ ЛИПСВАТ МНОГО КНИГИ ЗА ПРОЧИТ, ЗА ДА СТАНЕ ТАКЪВ!
  2. 2020.09.26 | 17:40
   ДИЧЕВ Е БЪЛГАРСКИ ИСТОРИК! КАРАКАЧАНОВ Е АНТИБЪЛГАРСКИ ДС ПРОДУКТ.
 6. 2020.09.27 | 21:10
  По думите на неговия отец: Ивайло Дичев е най-младия член на Българската комунистическа партия. В деня на своя рожден ден, на 18 години той е приет за член на любимата си организация. Та изказванията му не би трябвало да будят учудване! ЖАЛАК ИСТОРИЯ!
 7. 2020.09.26 | 16:16
  АМИ АКО ТУРЦИЯ ЗАПОЧНЕ ДА СЕ БОРИ ЗА СВОЯ НАЦИОНАЛЕН ИДЕАЛ, КАУЗА И НАРОД И СИ ВЪРНЕ БЪЛГАРИЯ, ВМРО КАКВО ЩЕ КАЖАТ?
  1. 2020.09.26 | 23:24
   По тая логика и ние може да имаме претенции да сме пак ма 3 морета,ама нема!
 8. 2020.09.26 | 23:22
  Комунделите изопачиха българската история и я фалшифицираха!
 9. 2020.09.26 | 18:04
  bg-biblioteka.blogspot.com
 10. 2020.09.26 | 16:22
  Ауу край, ректора веднага ще накаже професора за това че говори истината.
 1. 1
 2. 2

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Политика

още

Анкета

Според вас имат ли отношение изборите в САЩ в България?

Според вас имат ли отношение изборите в САЩ в България?

Избрано от Интернет