Съветът на директорите на държавните и общинските лечебни заведения за болнична помощ остава от трима членове

  • 25 септември 2020 11:40

  • 429
  • 0
Съветът на директорите на държавните и общинските лечебни заведения за болнична помощ остава от трима членове
© Булфото

Съветът на директорите на държавните и общинските лечебни заведения за болнична помощ остава от трима членове, гласува окончателно парламентът с приети на второ четене промени в Закона за лечебните заведения.
Според изискванията на Закона за публичните предприятия /ЗПП/, по който тези болници се регистрират, Съветът трябваше да е от петима души.


Председателят на здравната комисия и на ПГ на ГЕРБ /вносител на текстовете/ Даниела ДаритковаДаниела ДаритковаД-р Даниела Атанасова Дариткова - Проданова е родена на 28 септември 1966 година. На 29 март 2019 г. е разясни, че необходимите промени произтичат от ЗПП, приет преди година. По него лечебните заведения, държавна или общинска собственост, са в приложното поле на този закон и във връзка с това трябва да приведат дейността си по него, за което имат четири месеца оттук нататък.

Не могат да бъдат управители и изпълнителни членове на съветите на директорите и на управителните съвети лица, които работят по служебно или по трудово правоотношение, освен като преподаватели във висше училище.
Така с измененията се дава възможност на управителите, особено на големите болници, и да преподават едновременно; това важи и за оперативните мениджъри, посочи Дариткова.

Тя подчерта, че законът дава възможност в рамките на следващите четири месеца съответните директори да сключат договори с висшите училища и да продължат да преподават.

Защо цяла година управляващите не можаха да си приведат болниците в унисон със Закона за публичните предприятия, четири месеца ще стигнат ли да си вкарате там свои хора, коментира Валентина Найденова от БСП.
Дариткова разясни, че във връзка с влизането ни в т.нар. чакалня на Еврозоната е нямало възможност да се променя ЗПП.

Имам чувството, че сме в ситуацията на Вавилонската кула, защото на десетте най-стратегически болници в България директорите им ще се избират от агенцията за публичните предприятия, възрази Георги ЙордановГеорги ЙордановГеорги Йорданов е назначен временно за председател на Държавната комисия по хазарта на 3 февруари от социалистическата партия. В отговор Дариткова поясни, че в тази агенция Министерството на здравеопазването ще има трима представители, т.е. то ще определя правилата, конкурсите. В осем големи болници МЗ ще има възможност да упражнява доминираща роля, подчерта председателят на здравната комисия.

Парламентът прие също членовете на органите на управление и контрол на държавните и общинските лечебни заведения и на лечебните заведения с държавно и/или общинско участие в капитала, които са публични предприятия по смисъла на Закона за публичните предприятия, да се избират и назначават след провеждане на конкурс по реда на ЗПП.

Договорът за управление и контрол на членове на органите за управление и контрол на държавните и общинските лечебни заведения и на лечебните заведения с държавно и/или общинско участие в капитала се сключва при условията и по реда на Закона за публичните предприятия и на правилника за прилагането му.

Последвайте канала на

Novini.bg
429 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини