Емил Радев: Реформите се правят заради хората, а не заради докладите

  • 23 септември 2020 15:39

  • 351
  • 0
Емил Радев: Реформите се правят заради хората, а не заради докладите
© ГЕРБ

Реформите се правят заради хората, а не заради докладите, които се пишат у нас или в европейските институции. От ГЕРБ никога не сме бягали от дебати за върховенството на закона, защото работата в тази сфера е процес и правителството изпълнява последователно поетите ангажименти.

Това коментира евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил РадевЕмил РадевЕмил Йорданов Радев е варненски адвокат и политик. Депутат от ГЕРБ в 41 и 42-то (до юли 2014), дискутирайки актуални политически теми на среща с членове и симпатизанти на ПП ГЕРБ във варненския район „Приморски”.

Той анонсира, че на 30 септември предстои да излезе докладът по новия механизъм за върховенството на закона в ЕС. „Надявам се да представи максимално обективно картината във всички държави-членки, за да се направи адекватна съпоставка, вместо да се сочат с пръст само България и Румъния. Каквито и да са резултатите обаче, проблемите ни няма да се решат отвън, с тях трябва да се справим сами, като взимаме под внимание и отправените препоръки”, изтъкна Емил РадевЕмил РадевЕмил Йорданов Радев е варненски адвокат и политик. Депутат от ГЕРБ в 41 и 42-то (до юли 2014). По думите му новият механизъм не само ще оценява всички страни в ЕС, но и ще има по-разширен обхват. „Освен борбата с корупцията и независимостта на съдебната система, в него ще влизат и теми като свободата на медиите, които са важни за цяла Европа, особено след като кризата с COVID-19 задълбочи проблема с разпространението на дезинформация”, допълни Радев.

ЕК: Отлагаме представянето на докладите за върховенството на закона

Като пример за решимостта на управляващите да продължат реформите в страната той посочи и внесения от ГЕРБ проект за нова Конституция. „Без такъв проект няма как да се свика Велико народно събрание, но той със сигурност ще претърпи промени след дебати с участието на всички партии и гражданското общество. За да станат факт, промените в основния закон на държавата изискват широк консенсус. Те са единственият начин да изпълним препоръките, отправени към България от Венецианската комисия, от групата за борба с корупцията към Съвета на Европа (GRECO) и от ЕК”, категоричен бе евродепутатът. Той изрази разочарование, че темата е обект на много спекулации. „Дори политически сили, които отдавна поставят аналогични искания, рязко дадоха назад и се отказаха да поемат отговорност, въпреки че би трябвало да бъдат последователни в посланията си към своите поддръжници”, отбеляза Емил РадевЕмил РадевЕмил Йорданов Радев е варненски адвокат и политик. Депутат от ГЕРБ в 41 и 42-то (до юли 2014).

„Опонентите ни пренесоха партийните битки от България в Брюксел. Заради вътрешнополитически дивиденти очернят страната ни. Когато станах член на ЕП, у нас управляваше правителството на Орешарски и ГЕРБ беше в опозиция, но никога не съм си позволявал атаки срещу България”, заяви Радев. Той припомни, че в момента се приема многогодишната финансова рамка за следващия програмен период. „Какви пари ще получаваме по европрограми през идните 7 години е важно не само за настоящия кабинет, а за поне още две правителства напред. На този етап са заложени повече средства за България, за разлика например от страни като Полша и Унгария, за които европарите ще намалеят”, уточни евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ, като добави, че в ЕС активно се работи и по разпределението на спасителния фонд от 750 млрд. евро за справяне с последиците от пандемията.

Емил РадевЕмил РадевЕмил Йорданов Радев е варненски адвокат и политик. Депутат от ГЕРБ в 41 и 42-то (до юли 2014) увери, че ГЕРБ има пълната подкрепа на своето политическо семейство в ЕП. Тя е изразена и на провелото се заседание на парламентарната група на ЕНП, на което при размяна на мнения с председателя на партията Доналд Туск е била коментирана и ситуацията в България. „За всички в ЕНП е ясно, че протести има само в демократични държави. В нито една демократична държава обаче не се толерират протести, при които агресивни агитки замерят полицията с павета и бомбички. Всеки има право да протестира, но по мирен начин, а не чрез насилие”, подчерта евродепутатът. По думите му, отстоявайки демократичните ценности, не бива да се приема с безразличие и обявеното наскоро проучване на независимия изследователски институт Political Capital, според което БСП е най проруската партия сред основните европейски политически семейства. „Показателно е, че нито един от колегите от БСП не е гласувал за санкциите заради случая с Навални”, смята Емил РадевЕмил РадевЕмил Йорданов Радев е варненски адвокат и политик. Депутат от ГЕРБ в 41 и 42-то (до юли 2014).

В рамките на дискусията в район „Приморски” бе обсъдена и темата с Европейската прокуратура. Евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ изрази надежда, че догодина, когато тя започне да действа, ще се включат и последните държави, които все още не са го направили. „При измамите и престъпленията с евросредства има голям трансграничен елемент, а доказателства се събират твърде бавно - изпълнението на съдебна поръчка в друга държава-членка отнема от 6 месеца до 2 години. Очакваме, когато Европейската прокуратура започне работа, сроковете съществено да се скъсят”, посочи Радев.

Емил Радев отговори докога Брюксел ще продължи мониторинга над България

Той отново се обяви за общоевропейска стратегия за борба с корупцията. „Това не е проблем на една или две държави и европейската статистика на практика опровергава мантрите, че сме най-корумпираните в ЕС. Покрай политическите сблъсъци останаха незабелязани данните на Евростат, че сме в златната среда, на 14-то място. По усещане за корупция с по-високи стойности от нас са Гърция, Кипър, Италия, Испания, Прибалтийските републики. Като докладчик на ЕНП по досиетата, свързани с борбата срещу прането на пари, мога да потвърдя, че и в тази област България далеч не е сред най-рисковите държави, независимо от спекулациите по темата у нас. Това със сигурност обаче не бива да ни успокоява, защото е знак, че трябва да продължим да работим на всички нива. Цялото ни общество трябва да проявява нетърпимост към корупцията. Нетърпимост към корупцията трябва да възпитаваме и у децата си”, заключи Емил РадевЕмил РадевЕмил Йорданов Радев е варненски адвокат и политик. Депутат от ГЕРБ в 41 и 42-то (до юли 2014), цитиран от пресцентъра на ГЕРБ.

Последвайте канала на

Novini.bg
351 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини