Как ще бъде избран новият шеф на Централната избирателна комисия

  • 23 септември 2020 12:23

  • 491
  • 0
© Булфото, архив

С 22 гласа "за" или пълно мнозинство бяха приети процедурните правила за избор на нов председател на Централната избирателна комисия (ЦИК). Това гласуваха депутатите от Правната парламентарна комисия, предаде репортер на Novini.bg

Изборът на нов шеф на ЦИК се налага след оставката на Стефка Стоева, която се раздели с поста в края на август. Тя изрази несъгласие с решението именно ЦИК да отговаря за осигуряването на машините за гласуване. В промените в Изборния кодекс през септември бе решено, че ще се гласува и машинно, и с хартиена бюлетина.

Оставката на Стоева дойде само няколко месеца преди очакваните редовни парламентарни избори през март догодина.

Иначе на заседанието на Правна комисия въпросът бе обсъден кратко с две изказвания от страна на депутати от БСП и ГЕРБ. Очакването е, че именно управляващата партия се излъчи свой председател на поста. Стефка Стоева също бе номинирана от ГЕРБ.

На прага на нови избори: Председателят на ЦИК хвърли оставка

Управляващите обаче напомниха, че правилата дават възможност новият председател  на ЦИК да може да бъде предложен и от неправителствени организации, освен от депутати и парламентарни групи. 

Всички кандидати ще бъдат изслушани от депутатите в правната комисия, като становища и въпроси могат да пращат предварително и неправителствени организации. Изслушването ще се предава на живо онлайн.

Последвайте канала на

Novini.bg
491 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини