Според кмета на Плевен Георг Спартански днес икономически ни дели Балканът

  • 22 септември 2020 13:58

  • 536
  • 1
Според кмета на Плевен Георг Спартански днес икономически ни дели Балканът
©

В Плевен много граждани, институции и организации отрупаха с цветя монумента, посветен на Деня на Независимостта, издигнат на пл. "Стефан Стамболов" от мрамор и гранит.

Кметът Георг Спартански поднесе букет пред паметника, след което каза, че според него това историческо събитие е един от малкото примери, в който българските политици намират сили да обединят усилия в постигането на една кауза, каквато е обявяването на юридическата независимост. "Иска ми се да вярвам, че в днешно време също имаме национална цел - хубаво е политиците ясно да я дефинират", подчерта той.

Спартански заяви, че сега "икономически ни дели Балканът". Тези, които сме на север от Балкана, сме многократно по-изостанали в икономическото развитие от южната част, се аргументира той.

"Има субективни и обективни причини, но е хубаво, че българското правителство в момента си дава сметка за това голямо изоставане на Севера спрямо Юга", каза кметът на Плевен, като припомни, че според статистиката само 25 процента от БВП на България се произвежда в северната част на страната.

"Изоставането може да се навакса с по-целенасочено инвестиране и обръщане внимание на северните райони. Строежът на автомагистрала "Хемус" и на пътищата, които трябва да бъдат рехабилитирани и достроени, ще даде възможност за развитие. Ако имаме изградени икономически зони с развита инфраструктура - вода, газ, ток, шосета, бърз интернет и т.н. - условия без които не може бизнесът, тогава, както в южната част, лека-полека ще се изградят инвестициите. И тогава българите от северната част на страната няма да бягат в София или зад граница, за да работят и преживяват, а ще останат там, където са родните им места. Усилието за това трябва да бъде последователно", е убеден Георг Спартански.

Последвайте канала на

Novini.bg
536 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Праведен

2020.09.22 | 14:26

1
A защо бе другарю, кой поред мандат си ?

Добави коментар

Водещи новини