Екатерина Захариева пристигна в Одеса

  • 18 септември 2020 20:57

  • 679
  • 1
Екатерина Захариева пристигна в Одеса
© Булфото (архив)

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на и ръководената от нея делегация пристигна в Одеса. Черноморският град е част от програмата на официалното й посещение в Украйна.

В събота тя ще се срещне с губернатора на Одеска област Максим Куций и с представители на българската етническа общност.

В Украйна се намира най-голямата исторически формирала се българска общност зад граница – над 200 000 души. През юли 2020 г. Болградският район не само беше запазен като самостоятелна териториална единица с административен център град Болград, но към него бяха добавени още Тарутинският и Арцизкият район, в които има преобладаваща българска общност.

В новия обединен Болградски район, който се намира в Одеска област, живеят близо 74 хиляди българи, като са обединени в обща административна единица, състояща се от 10 общини.

В Програмата за управление на българското правителство за периода 2017 – 2021 г. като един от важните приоритети в областта на външната политика е заложено провеждането на „Целенасочена политика за поддържане на българската идентичност, език и култура в традиционните и новите български общности в чужбина”.

Българските държавни институции са единни в полагането на всички възможни усилия за подпомагане на етническите българи зад граница да запазят своята етнокултурна идентичност.

Нашите сънародници в Одеска област са лоялни граждани на Украйна и вярваме, че посредством съхраняването на своите език и традиции, те ще останат естествен мост, който допълнително сближава българския и украинския народ, и обогатява нашето двустранно сътрудничество в области като образование, наука и култура.

По силата на Постановление на Министерски съвет № 103/1993 г. за провеждане на образователна дейност сред българите в чужбина, ежегодно в България се приемат студенти, специализанти и докторанти от български етнически произход, като тяхното обучение се осъществява в държавни висши училища и научни организации и е субсидирано от държавата.

Традиционно по това постановление най-голяма е бройката, отпускана за етническите българи в Украйна – над 400 души в последните години, като през учебната 2019/2020 година чрез този механизъм са приети 370 студенти и докторанти от Украйна.

Последвайте канала на

Novini.bg
679 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
БЕЗПЛАТНИ Е-КНИГИ

2020.09.18 | 23:27

1
bg-biblioteka.blogspot.com

Добави коментар

Водещи новини