Стратегическият съвет към президента: Трябва дълбока реформа на модела на управление

Системните дефекти на модела на управление у нас и на отношенията между държавата и обществото могат да се решат само с дълбока реформа, която да овласти гражданите и да наложи механизми за прозрачност и за реална управленска отговорност.

Това е един от изводите в анализ на Стратегическия съвет към държавния глава, изготвен на базата на общественото обсъждане при подготовката на Национален стратегически документ на България, представено на 6 август тази година от президента Румен РадевРумен Радев Румен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на. Изводите са фокусирани върху причините за незадоволителните резултати в общественото развитие у нас, съобщават от прессекретариата на държавния глава.

И Втората част от проекта за Национален стратегически документ, изготвен от Стратегическия съвет при президента, ще бъде подложен на обществено обсъждане в сайта на гражданската инициатива „Ние, е-народът” https://e-narod.bg/, както и в платформата на инициативата във фейсбук. След обществения дебат Стратегическият съвет ще предложи визия и необходими действия за успешното развитие на България.

Ветото на президента върху Изборния кодекс вече е в Народното събрание

Според анализа, въпреки че по Конституция властта произтича от народа, българските граждани на практика нямат ефективни инструменти за участие в управлението и за контрол и въздействие върху органите на властта и длъжностните лица. „Границата на разумната независимост и управленска автономност е премината по посока на властова недосегаемост, а това означава, че в нарушение на основните принципи на демокрацията народът не е върховен суверен“, обобщават от Стратегическия съвет.

Ветото на президента върху Изборния кодекс вече е в Народното събрание

„На върха на държавата трябва да се създаде нов синтез от морал и компетентност, а това изисква нова система за подбор на елитите, функционираща под контрола на обществото“, се посочва в документа на Стратегическият съвет, базиран на анализ на състоянието на държавата. В текста се посочва, че в изготвените досега Национални програми за развитие дори и добре написаните политики остават неосъществени. „Причините трябва да търсим най-вече в порочния начин на управление, който се отличава с некомпетентност, корупция, злоупотреба с власт, липса на отчетност, неефективен контрол и практическа безотговорност“, обобщават от Стратегическия съвет. Отчита се, че наложеният и упорито защитаван неприемлив начин на управление на държавата се превръща в препятствие за дългосрочното развитие на страната ни и за пълноценна европейска интеграция. Като негативна последица е посочен продължаващият спад на доверието на българските граждани към държавата и нейните институции, достигнал критична фаза, изразена в масовите граждански протести срещу модела на управление.

Като дефекти при функционирането на институциите и органите на публичната власт, които трябва да се променят, от Стратегическия съвет посочват взимането на управленски решения, които не се обосновават предварително с публично оповестени аргументи. Пример за това е влошаващият се с години законодателен процес, който пренебрегва изрично записани изисквания в Закона за нормативните актове, Конституцията и Правилниците за организацията и дейността на Народното събрание. „Не се спазва базисното демократично изискване всеки орган на властта, всяка администрация и всяко длъжностно лице да се отчита пред обществото за изразходваните средства и постигнатите резултати“, пише още в проекта на Стратегическия съвет. Необходим е по-ефективен контрол и санкции за корупция и злоупотреба с власт, както и въвеждане на нови стандарти и ефективни механизми за политическа, административна, материална и морална отговорност в духа на съвременните европейски практики.

„Нужни са солидни гаранции, че всеки, който е получил власт от гражданите, ще я упражнява по задължителни стандарти, ще се отчита и ще носи реална отговорност. В това отношение ключови са функциите на съдебната власт, но и там се наблюдават сериозни проблеми, които са сред основните причини за кризата на държавността в България“, пише в изводите на Стратегическия съвет. Като проблеми са набелязани липсата на ясно позициониране на правомощията на главния прокурор във функционалната рамка на прокуратурата, включително при разследване спрямо него; политическото влияние в управлението на съдебната власт; затруднени възможности за обществен контрол върху действията на прокуратурата; липсата на видими резултати за преодоляване на дисбалансите при натовареността на магистратите, актуализиране на съдебната карта, преодоляване на кадровите дефицити в съдилищата и съдебната администрация и отстояването на обществения интерес.

Румен Радев: Нужна е нова политика в образованието, не става само с увеличение на учителските заплати

Налагат се и промени, свързани с механизмите на представителната демокрация, изборите, политическото представителство. „Органите, които трябва да следят за недопускане и отстраняване на нарушенията на изборните права на гражданите, прилагат двоен стандарт и често прикриват тези нарушения“, се посочва в анализа. Като порочна практика се посочва кадровият подбор в органите на властта и институциите, подчинен на партийни квоти, който води до тежки последици за компетентността на администрацията.

Поискаха оставката на Румен Радев, докато той зове кабинета да си ходи

Анализът показва, че най-тежките ни проблеми са свързани преди всичко със състоянието и перспективите на човешкото богатство (човешкия потенциал, човешкия и социалния капитал) на нацията. „Още по-лошо е, че тези проблеми не просто са сериозни, а почти всички се отличават с тенденция на влошаване и се подсилват взаимно“, пише в текста на Стратегическия съвет.

Коментари

 1. 2020.09.20 | 13:05
  Бай Тошо би казал, стратегическия съвет излезе едно недоносче.
 2. 2020.09.18 | 20:46
  НАЙ ЧЕСТНИЯТ ЧОВЕК В КОРУМПИРАНА БЪЛГАРИЯ
  1. 2020.09.20 | 12:10
   А за вас биш казъл най глупавия.
  2. 2020.09.18 | 22:52
  3. 2020.09.18 | 22:24
   нещо да кажеш за двете заплати на деса общата,за потулената катастрофа на ,за потуленире дъртия вампир (баща му )за потилените тел.разговори,ако това е честност здраве му кажи
  4. 2020.09.18 | 20:52
   пази боже от неговата честност
 3. 2020.09.18 | 22:45
  ПРЕЗИДЕНТА НА БЪЛГАРИЯ, ГЕНЕРАЛ РУМЕН РАДЕВ!!! ЕДИНСТВЕН СТОИ СРЕЩУ КРАДЕЦА БОРИСОВ!...И СЛЕД НЕГО Е ЦЯЛ ЕДИН НАРОД!!! НЕКА МУТРАТА БОРИСОВ НЕ СИ ДАВА ОСТАВКАТА...ЩЕ СТАВА ЕДНА ...МЪТНА И КЪРВАВА....И ЩЕ МУ "ВЗЕМЕМ" ОСТАВКАТА НАСИЛА! РАЗБРА ЛИ П$ДЕРАС БОРИСОВ?!!!!
  1. 2020.09.19 | 12:21
   Я иди си изпий хаповете и смени памперса!!!
  2. 2020.09.18 | 23:11
   Ние не мислим така!Тоя не прави нищо освен да лапка доживот.Иначе му пишат големи речи разни комунисти в стил бай тошо.
  3. 2020.09.18 | 22:53
   не говори от името на народа бе боклук
 4. 2020.09.19 | 05:49
  Стратегически съвет= ВИС 2, ДС и ГРУ! НЕ, МЕРСИ!
  1. 2020.09.19 | 12:15
   А чИрепа що си пропуснал!!???Който плаща, той поръчва!!!Така де!!!
 5. 2020.09.19 | 10:44
  Призовавам админите да не допускат тук да се публикуват реклами за секс услуги на проститутки!!!
 6. 2020.09.19 | 01:58
  Искаш ли да си намериш жена за една нощ? Влизай в --- Sexcris.Com
  1. 2020.09.19 | 10:41
   Lissa, ти да не си Деса общата, метресата на президенто?
 7. 2020.09.19 | 10:38
  Което говори е чиста демагогия, защото усеща, че килимчето се изплъзва из под краката му.
 8. 2020.09.19 | 10:35
  Радев не може да говори за морал, защото при него моралът е в дефицит. почти никакъв го няма. Казва,че има проект за конституция, но я крие от народа, което предполага, че има нещо тайно, задкулисно, което не е за пред хора и чака червено мнозинство в парламента за да го прокара. А червените добре знаем,че имат въпиюща носталгия към тяхната диктатура от преди 1990 г. А всички други неща, които изброява като недъзи бяха въведени като норма на управление именно от червените му приятелчета, които го качиха във властта и имат интерес това да продължава.
 9. 2020.09.19 | 07:37
  Открили били дефекти в...........ДЕФЕКТНИ СА ВИ МОЗЪЦИТЕ НА ВСИЧКИ КОМУНЕТА .ГЕНЕЗИСА /ЧИПА/ВИ Е ПРОБЛЕМ..ОТ ВАС ДЪРЖАВАТА НЕ Я ЧАКА НИЩО ДОБРО..ВАШИТЕ ФИЛМИ ВЕЧЕ СМЕ ГИ ГЛЕДАЛИ, И СЕГА ПАК ГИ ГЛЕДАМЕ ,БЛАГОДАРЕНИЕ ТОЗИ ЧИП В ГЛАВТЕ ВИ..Какви са тия неадекватни идеи бе ЮМРУКУВ..За каква дълбока реформа говориш,за тази която вече си започнал ли- размириците и хаоса ,закононарушенията. Това ли е дълбоката реформа????????Не си в час ,нема те на тоя свят.ОДИ СИ ,ТОВА Е НАЙ–ПРАВИЛНОТО ТИ РЕШЕНИЕ..Не се занимавай с неща ,които не са ти по възможностите, не са ти и в задълженията.
 10. 2020.09.19 | 03:39
  Мунчо е хъшлак,без никакви отговорности.Кво да го спре да плещи,само глупости???
  1. 2020.09.19 | 06:18
   РАДРВ Е ЕДНА ПОТРОШЕНА ЛАТЕРНА БЕЗ ЗНАНИЯ БЕЗ ИНТЕЛЕКТ МРАЗЕН ОТ УМНИТЕ ХОРА НО ОБИЧАН ОТ КОМУНИСТИТЕ МРЪСНИК ОСТАВКА ДА СИ ВЪРВИ НА СЕЛО СЪС ЗВЕНОВОДКАТА ДЕДА КРАНТАТА
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Политика

още

Анкета

Според вас имат ли отношение изборите в САЩ в България?

Според вас имат ли отношение изборите в САЩ в България?

Избрано от Интернет