Теменужка Петкова: Намираме се на етап 5 от процедурата за АЕЦ "Белене"

18 септември 2020 11:22

Теменужка Петкова: Намираме се на етап 5 от процедурата за АЕЦ "Белене"
© Булфото
1103 2

По отношение на АЕЦ "Белене" , ние стриктно спазваме решението на българския парламент. Това каза миистърът на енергетиката Теменужка Петкова в отговор на въпрос от депутат за проекта "Белене".

По думите й в изпълнение на решение на Народното събрание, тя е предприела необходимите действия, както и колегите й от БЕХ и НЕК.

"Разработена е процедура за избор на стратегически инвеститор, тази процедура е докладвана, одобрена от Министерски съвет, народните представители са запознати с нея. Към настоящия момент се намираме на етап 5 от процедурата, а именно разработване на информационен меморандум и връчен на участниците, които са включени в кратката листа. Това са няколко компании", каза още Петкова.

"Първо беше подписано споразумение за конфиденциалност, предоставен им е съответно информационния меморандум, и предстои да им бъде осигурен достъп до информационната зала на проекта, която е ситуирана в НЕК. Достъпът до тази зала е трудно да бъде осъществен, имайки предвид световната пандемия на COVID-19 и наложените ограничения в пътуванията", каза още Петкова.

"Що се отнася до конкретния въпрос, свързан с документацията, по отношение на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР), именно в изпънение на решението на Народното събрание НЕК проведе кореспонденция с Агенцията за ядрено регулиране, отправи запитване до АЯР, в резултат на което получи писмен отговор от 6 декември 2018 г. Тук става въпрос именно за процеса по приключване на процедурата по лицензиране на проекта. АЯР счита, че актовете, издадени във връзка с лицензионния процес и влезли в сила, запазват дейтсвието си. Титулярат НЕК може да черпи права от тях. Такива са издадените от АЯР и влезли в сила актове заповед за одобряване на избраната площадка и разрешението за проектиране. АЯР счита, че при практическото подновяване на действието относно реализирането на проекта,процесът на лицензиране би следвало да продължи", каза още Теменужка Петкова.

Тя уточни, че АЯР коментира не разрешението за стреж, а за проектиране. "Има огромна разлика. Що се отнася до енергийната стратегия на България, вие също добре знаете, че такъв документ няма как да съдържат конкретика", каза още Петкова. "Недейте да изполвате тази тема и да правите политически внушения. По отношение на АЕЦ "Белене" ние стриктно спазваме решението на българсикя парламент", подчерта още Теменужка Петкова.

Novini.bg
1103 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2020.09.18 | 12:35

2
5-tiqt maitap

2020.09.18 | 11:46

1
Да ти еваа майката гинкеее

Добави коментар

Водещи новини