Захариева в Киев: Пълна подкрепа за политическата и икономическата интеграция на Украйна в евроатлантическото пространство

  • 17 септември 2020 18:49

  • 533
  • 9
Захариева в Киев: Пълна подкрепа за политическата и икономическата интеграция на Украйна в евроатлантическото пространство
© МВнР

В лицето на България Украйна има надежден партньор, който последователно ви оказва подкрепа за политическото асоцииране и икономическата  интеграция в евроатлантическото пространство. България последователно подкрепя суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна в нейните международно признати граници и ще продължи да го прави.

С тези думи се обърна вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на към своя украински колега Дмитро Кулеба, съобщиха от пресцентъра на МВнР. Днес е първият ден от официалното посещение в Украйна на ръководителя на българската дипломация, което започва от столицата Киев. То започна с поднасяне на цветя на Стената на загиналите за Украйна войни.

Вицепремиерът Захариева пристигна в Украйна

След това Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на проведе среща на четири очи с министъра на външните работи Дмитро Кулеба, последвани от пленарни разговори между делегациите на двете страни и подписване на План за консултации между външните министерства на България и Украйна.

"Важен мост за дълготрайните и приятелски отношения между страните ни са над 200-те хиляди етнически българи – една от най-големите български исторически диаспори зад граница. В тази връзка изразих благодарности пред г-н Кулеба и споделих, че оценяваме високо приетото през юли т.г. постановление на Върховната Рада на Украйна за създаване на нови райони, чрез което населеният предимно с българи Болградски район бе окрупнен и запазен като самостоятелна териториална единица с център град Болград”, заяви вицепремиерът Захариева след срещите си в украинското външно министерство. "Българите в Украйна са част от националното богатство на моята страна. Разбрахме се да разрешим заедно в конструктивен дух всички въпроси за преподаването на български език”, каза министър Кулеба.

Двамата министри се споразумяха колкото се може по-бързо да бъде открито българско средно училище в Одеса и украински културен център в София. Захариева поздрави украинската страна за получаването на статут на партньор на НАТО с разширени възможности през юни 2020 г. Пример за нашата подкрепа е и приносът и вдещата роля на България в Доверителния фонд на НАТО за възстановяване и рехабилитация на украински военнослужещи - страната ни прие за рехабилитация  78 украински военнослужещи в болничната база на ВМА в Хисаря.

"Благодаря на България за постоянната силна подкрепа за евроатлантическия ни път.  Радвам се, че днес успяхме заедно да се поклоним пред паметника на великите български просветители Кирил и Методий, които донесоха кирилицата у нас и в тази част на Европа”, каза министър Дмитро Кулеба.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
533 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар

2020.09.18 | 07:55

9
куха та чак и дрънка .
АСЕН ИЛИЕВ

2020.09.18 | 07:10

8
СМ ЪРТ ЗА ХАЗАРИТЕ!
ЕВРЕЙСКИ ОТПАДЪК

2020.09.17 | 19:05

1
ТОВА ОЧИЛАТО МАГАРЕ ОБСЛУЖВАЩО ОРГАНИЗИРАНАТА ПРЕСТЪПНОСТ И ЖЕНА НА ЕКО ТЕРОРИСТ И ТАМ ЛИ ОТИДЕ ДА НИ СРАМИ ? ДА Е.Б.А И МИНДИЛА ГРОЗЕН КРАДЛИВ БЕЗРОДЕН
На БКП-ейците

2020.09.17 | 20:53

7
Абе казвал ли ти е някой колко си ПРОСТ?

2020.09.17 | 19:33

4
Как все подкрепяме продажните неудачници в Европа и Светът! То не бе Македония,Албания,че сега и Украйна...все скъсани гъ...зове ,като нас !
На БКП-ейците

2020.09.17 | 20:52

6
Тя Русия ви скъса ГЪ...ЗОВЕТЕ. Отидете да ви сложи вазелин.
На БКП-ейците

2020.09.17 | 20:50

5
Кого бе русофилски идиоти да подкрепяме? Русия ли? Тая която ни съсипа държавата като ви сложи на власт. Вие произлязохте от най--нисшето съловие на обществото.Вие не сте българска партия а руска терористична организация за унищожаване на Б--я. Вие и президента ви сте проклятието за Б--я. ПРОКЛЕТИ ДА СТЕ. От 93% собственици направихте 100% наемни/крепостни/ българи.Направихте работните българи руснаци, най--лошия МАТРЯЛ.

2020.09.17 | 19:18

3
тая за пари ша продаде и майка си

2020.09.17 | 19:17

2
И аз съм в Киев в момента само да я мерна тая мърша такава плюнка ще и метна между очилата

Добави коментар

Водещи новини