НС прие промени, свързани с отчитането на резултатите от машинното гласуване

  • 17 септември 2020 12:11

  • 393
  • 0
НС прие промени, свързани с отчитането на резултатите от машинното гласуване
© Булфото (архив)

Парламентът прие на второ четене промени в Изборния кодекс, свързани с данните в протоколите и с отчитането на резултатите от машинното гласуване. Потвърдените гласове от машинното гласуване следва да са равни на броя на отпечатаните от системата контролни разписки, записаха депутатите.

В протоколите от секционните комисии вече ще се отбелязва общият брой на недействителните, сгрешените и унищожените бюлетини заедно, а не поотделно, както досега. Ще се посочва общо и броят на избирателите в списъците и тези, вписани допълнително.

ЦИК ще осигурява машините за гласуване чрез наемане или закупуване

Срещу тези текстове възразиха от левицата. Крум Зарков коментира, че сега ни се предлага да се нанесе удар и по прозрачността на изборите.

Хамид Хамид /ДПС/ коментира, че "с един куршум - два заека: хем се опростява протоколът, хем се осигурява една служебна победа".

Анна Александрова /ГЕРБ/ обясни, че предложенията им за опростяване на протокола са съобразени със забележките в доклада на ЦИК и цитира, че броят на унищожените, сгрешените и трите вида недействителни бюлетини е пренебрежимо малък, за да се вписва отделно.

Последвайте канала на

Novini.bg
393 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини