ЦИК ще осигурява машините за гласуване чрез наемане или закупуване

  • 17 септември 2020 10:23

  • 640
  • 2
ЦИК ще осигурява машините за гласуване чрез наемане или закупуване
© Булфото

Централната избирателна комисия /ЦИК/ ще осигурява техническите устройства за машинно гласуване чрез наемане или закупуване, реши парламентът. Текстовете от промените в Изборния кодекс бяха приети на второ четене със 116 гласа "за", 65 "против" и 3 гласа "въздържал се".

Депутатите обсъждат промените в Изборния кодекс

Държавната агенция "Електронно управление" съвместно с Българския институт за стандартизация и Българския институт по метрология ще удостоверяват съответствието на доставения тип техническо устройство за машинно гласуване с определените изисквания. Удостоверяването ще се извършва в срок от 30 работни дни, считано от датата на предоставянето от ЦИК на машините за гласуване.

Централната избирателна комисия ще определя техническите изисквания към апаратната и програмната част на техническите устройства за машинно гласуване, приеха още депутатите.

Филип Попов /"БСП за България"/ отбеляза, че посочените институти категорично и ясно са заявили на правна комисия, че не могат да поемат такова задължение. ЦИК отново се натоварва с несвойствени дейности, защото се отнемат от правомощията и от отговорността на Министерския съвет, на изпълнителната власт и се възлагат на ЦИК, коментира той.

По този начин изборният процес ще бъде сериозно компрометиран, тъй като самите институции не могат да поемат тази отговорност, добави Попов. По думите му това ще доведе до хаос и объркване на предстоящите избори.

Последвайте канала на

Novini.bg
640 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
И

2020.09.17 | 14:34

2
Електронно гласуване и веднага отчитане на резултатите така е най-правилно

2020.09.17 | 11:30

1
Ако приемем, че има 100 хиляди секции и трябва да купят теблети ще струва от 10 до 20 милиона за хардуер, само стой и гледай какъв бюджет ще гласуват

Добави коментар

Водещи новини