Правната комисия възложи на ЦИК да осигури машините за гласуване

  • 15 септември 2020 16:33

  • 756
  • 6
Правната комисия възложи на ЦИК да осигури машините за гласуване
© bulphoto (архив)

Мнозинството в правната парламентарна комисия възложи на Централната избирателна комисия (ЦИК) да купи или да наеме машините за гласуване.

Комисията обсъди на второ четене промените в Изборния кодекс. Народните представители подкрепиха предложението гражданите да имат възможност да гласуват и с хартиена бюлетина, освен машинно.

Караянчева: За редовните избори ще има машини във всяка секция

Заради ангажимента ЦИК да осигурява машините през предстоящите избори, председателката на комисията Стефка Стоева подаде оставка, като каза, че това не трябва да бъде ангажимент на Комисията. Въпреки това, мнозинството остана твърдо зад своето разбиране, че това трябва да бъде правомощие на Комисията.

Въпреки че преди година депутатите бяха решили на следващите парламентарни избори да се гласува само с машини в секциите с над 300 души, сега депутатите върнаха и хартиената алтернатива за гражданите, а темата вдигна градуса, защото привърженици на машинното гласуване се оказаха само депутатите на БСП. Затова и на техните настойчиви аргументи в подкрепа на машините, от ГЕРБ попитаха защо през изминалия съвсем наскоро пряк партиен избор в БСП избирателите на социалистите са избрали хартиен вариант за гласуване.

Депутатите обсъждат другата гореща част от изборните промени, тази, свързана със създаването на правила за избор на Велико народно събрание. Предвиждат се нови правомощия на ЦИК във връзка с това, както и въвеждането на смесена избирателна система.

Предложението на ГЕРБ, половината депутати за Велико Народно събрание да се избират мажоритарно, не получи необходимите гласове и не беше прието.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
756 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Петко

2020.09.15 | 20:17

6
И Герб си изяде хляба
Хасан

2020.09.15 | 18:25

5
Страни вьвели това гласуване, вече се отказаха. Голяма печалба (джакпот за един) ще има от тия машини за един. После ще има отказаане от тия машини, но народьт вече е платил.
Шехеризада с голямата къща

2020.09.15 | 17:25

3
бъдещето на ББ е свързано с едно "безрадостно слизане от политическата сцена". "Той загуби силата си. Изглежда като разомагьосан харизматик. Хората му вярваха, това е изгубено.

2020.09.15 | 17:28

4
Така е ,така е ! ББ наистина го чака едно "безрадостно слизане от политическата сцена" след ... 15-20 години. ПП. Па може и да е радостно ,знаем ли ?!
KIRIL I METODI

2020.09.15 | 17:21

2
POLOVINATA BALGARI NE MOGAT DA 4ETAT I PISHAT,A VIE GOVORITE ZA ELEKTRONNO GLASUVAE MOSHENNICI.
а ,нЕма нужда

2020.09.15 | 17:14

1
Бе не машинно, ми телепатично гласуване да се въведе ,на всички ни е ясно ,че през м. Март догодина - БСП ,пак ще духат хурката (а па Радевчето ще им приглася).

Добави коментар

Водещи новини