Правна комисия гледа Изборния кодекс на второ четене

  • 14 септември 2020 13:45

  • 436
  • 2
Правна комисия гледа Изборния кодекс на второ четене
© Булфото, архив

Депутатите от Правната парламентарна комисия ще се съберат във вторник, за да обсъдят промените в Изборния кодекс. Измененията бяха приети на първо гласуване в зала. Заседанието на комисията ще стартира в 13 ч. 

Промените в Изборния кодекс се случват на фона на предстоящия редовен вот през март и при продължаващи антиправителствени протести. Въпреки препоръките и на Венецианската комисия изборните правила да не се пипат поне 6 месеца преди избори, управляващите искат да впишат нови текстове относно машинното гласуване.

Един от акцентите касае възлафането на правомощия на Централната избирателна комисия да провежда конкурса за компютърната обработка на данните от гласуването.

Правната комисия подкрепи идеите на ГЕРБ за машинното гласуване

Предвижда се нова глава в Кодекса, с която се регламентира провеждането на избори за Велико народно събрание. Изборите ще се произвеждат по смесена изборна система, като 200 народни представители се избират по пропорционална изборна система, а останалите 200 по мажоритарна.

В дневния ред на Правната комисия са още обсъждане за първо гласуване на законопроект за ратифициране на Споразумението за прекратяване на двустранните инвестиционни договори между държавите - членки на Европейския съюз, № 002-02-14, внесен от Министерски съвет на 03.09.2020 г.

Предстои и първо гласуване на законопроект за ратифициране на Споразумението за принос между Република България и Европейската инвестиционна банка по отношение на Паневропейския гаранционен фонд в отговор на COVID-19 и Споразумението за гаранция при първо поискване между първоначалните гаранти и присъединяващите се впоследствие гаранти и Европейската инвестиционна банка, подписани от българска страна на 9 юли 2020 г. в София и от страна на Европейската инвестиционна банка на 24 август 2020 г. в Люксембург, № 002-02-16, внесен от Министерски съвет на 11.09.2020 г.

Последвайте канала на

Novini.bg
436 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
"приятел" на Харизанов

2020.09.14 | 14:21

1
СЕГА,ВЕДНАГА,НЕЗАБАВНО: СЛУЖЕБНО ПРАВИТЕЛСТВО,ПЪЛНА РЕВИЗИЯ на "държавата" ни до момента, МАШИННО /ЕЛЕКТРОННО/ ГЛАСУВАНЕ и НОВИ ИЗБОРИ!!! Да СПАСИМ България "другари–господа– ДЕПУТАТИ"!!!
Гладна кокошка просо сънува.

2020.09.14 | 14:36

2
Служебно правителство та Фатмака да гепи Евро-фондовете. А за протестерите пак к. у. р

Добави коментар

Водещи новини